Publicerad 2024-06-18

Scenkonstbiennalen 2025 till Östersund och länet

Nu står det klart att Östersund blir värd för Scenkonstbiennalen 3–8 juni nästa år. Scenkonstbiennalen är Sveriges största festival för alla scenkonstformer och arrangeras vartannat år på olika platser i Sverige.

Arkivbild från ett uppträdande med publik från förra årets festival.

Förra året fyllde Scenkonstbiennalen 30 år. Nästa år i juni kommer festivalen till Östersund. Foto: Malin Arnesson

– Det är fantastiskt roligt att vi äntligen får Scenkonstbiennalen till Östersund, och att vi får chansen att på hemmaplan uppleva ett så omfattande kulturevenemang med några av de mest professionella uppsättningar som finns i landet, säger kommunalrådet Effie Kourlos (C).

Scenkonstbiennalen innehåller utvalda föreställningar från hela landet, internationella gästspel, workshops, seminarier och många andra möjligheter till konstnärliga utbyten och samtal. Programmet är öppet för både allmänhet och bransch och blir en mötesplats för tillresta och lokala scenkonstaktörer.

Skräddarsydd festival

Arrangören Scensverige är landets största medlemsorganisation i fältet, med uppdrag att främja och stärka den svenska scenkonsten i Sverige och i världen. Scenkonstbiennalen genomförs vartannat år, alltid skräddarsydd i en ny stad och med en lokal medlem, denna gång Estrad Norr.

En jury väljer ut de bästa produktionerna inom teater, dans, opera och cirkus från hela landet. Sedan tillkommer ungefär 200 seminarier, panelsamtal, workshops, och festligheter, samt lokala initiativ.

– Biennalen firade 30 år förra året, med Dramaten i Stockholm som värd. Vi är så glada att för första gången få komma till Östersund, som är ett starkt centrum i Sveriges kulturliv, säger Ulricha Johnson, verksamhetschef på Scensverige.

– Oavsett vad Jämtland/Härjedalen har för blygsam uppfattning om sitt avtryck inom scenkonsten, är det en region som är en föregångare sedan länge. Med en av landets starkaste Riksteaterföreningar, den unika spelplatsen i Ragunda, hela Jamtliområdet, satsningen på samiska residens och kulturskapare samt Estrad Norrs publikarbete i länet, finns så mycket erfarenhet och starka drivkrafter. Att Östersund har stor vana vid jätteprojekt som Storsjöyran och idrottsevenemang gör att vi känner oss trygga, och vi har blivit emottagna med stort engagemang när vi träffat olika parter.

Bjuder in urfolk

– Vi kommer att bjuda in internationella scenkonstnärer från urfolk runt om i världen, och överhuvudtaget samarbeta med så många som möjligt för att det ska bli en stark upplevelse både för allmänhet och tillresta. Att det inte går att uppbringa vackrare vyer än Storsjön och Indalsälven i juni är bara en bonus. Vi ser också fram emot att låta våra 1 500 deltagare uppleva det omtalade nationaldagsfirandet med er, kommenterar Ulricha Johnson.

Östersunds Kommunfullmäktige möjliggjorde under måndagen att evenemanget kommer till Jämtland genom att säga ja till en utökad evenemangsbudget med 1,5 miljoner kronor. Sedan tidigare har Region Jämtland/Härjedalen sagt ja till stort stöd, både inom ramen för Estrad Norrs budget, men också en utökad insats. Region Jämtland Härjedalen har dessutom efter ansökan hos Kulturrådet erhållit ett utvecklingsbidrag om 1,5 miljoner kronor, för genomförandet av Scenkonstbiennalen. En del av Regionens medel är riktade för att kunna genomföra aktiviteter ute i länet under en eller två dagar.

"Intensiva dagar"

– Jag glädjer mig åt att Estrad Norr ska vara med och skapa förutsättningar för genomförandet av Scenkonstbiennalen. Det kommer bli intensiva dagar med spännande föreställningar, intressanta seminarier samt många goda samtal och möten. Säger Anna Thelin, nytillträdd scenkonstchef på Estrad Norr.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-06-18