Publicerad 2024-06-27

Bra att leva i Östersund
– åtta i ny kommunanalys

Östersunds kommun är en av landets bästa att leva och bo i! Det kommer i alla fall nyhetsmagasinet Fokus fram till i sin undersökning ”Bäst att leva” där Östersund fortsätter att klättra – nu på plats åtta av Sveriges 290 kommuner.

Arkivbild från en uterestaurang på stan där en familj sitter och äter i finvädret.

– Jag är väldigt glad och stolt över resultatet! Men inte förvånad. Östersund är helt enkelt en bra stad att leva i. Vi är 65 000 personer som tillsammans hjälps åt att skapa en fantastisk plats att trivas på, kommenterar Anders Wennerberg, kommundirektör.

Analysen grundar sig på betyg i nio olika kategorier: Utbildning, vård/omsorg, jobb/karriär, trygghet, infrastruktur, serviceutbud, fritid, privatekonomi och offentlig ekonomi.

Östersund får sina högsta betyg i kategorierna trygghet 4,6 (av 5), serviceutbud 4,6, jobb/karriär 3,8 och utbildning 3,6.

– Det är ett glädjande resultat som förutom att premiera Östersunds kvaliteter även visar att Norrland är på frammarsch! Många av städerna i norra Sverige placerar sig högt. Och det är ingen slump; vi jobbar målmedvetet och tillsammans för att bli bättre, säger Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande.

Privatekonomin viktig

Umeå toppar listan med sina 100 poäng, före Luleå och Karlstad. Östersund är alltså på åttonde plats med sina 87,5. Undersökningen har funnits sedan 2006 men gjordes delvis om i fjol.

– Ska man vara krass brukar kommunrankningar titta på var resursstarka människor bor snarare än var det är bäst att bo. Det är ganska lätt att gissa sig till var det är allra mest attraktivt att bo i Sverige för den som har råd att bo var som helst. Men det är ju inte så kalkylen ser ut för de allra flesta, säger analysföretaget Infostats vd Peter Santesson.

– Därför har vi försökt identifiera vad som faktiskt spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort. Och vad man ofta frågar sig först är: Vad har jag råd med? Privatekonomin är utgångspunkten för hela undersökningen. Man måste först och främst få ihop sin bostadskalkyl och där är prisnivån helt avgörande, tillsammans med jobbmöjligheterna på orten.

Näst bäst av länets kommuner är Krokom på 174:e plats.

Här kan du läsa mer om analysen.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-06-27