Publicerad 2024-06-28

Lagning av läcka sparade 1000 kubikmeter dricksvatten

Med hjälp av regelbunden mätning kunde Avfall VA leta reda på och laga en läcka som slösade bort över 1000 kubikmeter dricksvatten varje dygn.

Foto: Göran Strand

Nätet av dricksvattenledningar i Östersund är uppdelat i olika zoner. Under december förra året upptäckte personal på Avfall VA att förbrukningen ökat väldigt mycket på kort tid i en av zonerna.

- När vi ser att det går mer vatten än vanligt så tittar vi ofta på hur mycket vatten som förbrukas på natten. Vi har statistik på hur mycket vatten som normalt går åt på både dagar och nätter i alla zoner och kan jämföra med det. Nu kunde vi se att det gick väldigt mycket vatten på dagen men också mycket mer än vanligt på natten, när det är ganska få människor som använder vatten, förklarar Johanna Ragvald, utredningsingenjör.

100 km ledningar

Med hjälp av statistiken konstaterade personalen att det måste finnas en ganska stor läcka i området.

- Det är ett stort område med över 100 km ledning så det var inte helt lätt att hitta läckan. Vi hittade flera mindre läckor som vi lagade men kunde inte se någon större skillnad på förbrukningen.

I slutet av maj kunde läckan äntligen lagas och skillnaden blev väldigt tydlig. Förbrukningen gick ner från 4000 kubikmeter per dygn till 3000 kubikmeter per dygn.

Läckande ledningar över hela Sverige

Att dricksvattenledningar läcker är ett vanligt problem i hela Sverige och i Östersund jobbar Avfall VA aktivt med att minska utläckaget.

- Vårt mål är att det vatten som vi producerar ska också användas av kunderna, inte rinna ut i marken, säger Johanna. Men ledningsnätet är stort och vi har många gamla ledningar. Det tar sin tid att både upptäcka och laga läckor.

Läs mer om hur vi bygger för ett tryggare VA

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-06-28