Publicerad 2024-07-12

Skidstjärnan som rotat sig: "För mig är Östersund hemma"

Skidstjärnan Jonna Sundling laddar för en ny säsong – där VM ”nästgårds” i Trondheim är delikatessen på menyn. Hon gör det från Östersund, staden som visat sig ligga henne allt varmare om hjärtat.
– Jag har blivit mer rotad här än jag trodde från början, erkänner Jonna.

Jonna sitter på en bred mur med staden Östersund i bakgrunden.

Jonna Sundling är uppväxt i Umeå och tävlar för Piteå, men har bott i Östersund sedan 2015.

Det var 2015 som då 20-åriga Jonna Sundling som så många andra elitskidåkare före henne valde att flytta sina bopålar till Östersund för att satsa fullt ut på idrottskarriären.

Facit vet vi. I dag är hon en av världens absolut bästa skidåkare, och inte längre bara i specialistgrenen sprint. Förra säsongen visade hon sig vara en toppåkare även på längre distanser.

Jonna är Sveriges främsta VM-åkare genom tiderna på damsidan med sina fyra guld. På herrsidan är bara Gunde Svan före (7).

"Kanske blir kvar"

Jonna kommer från Umeå, tävlar för Piteå, men kan alltså snart börja kalla sig halvjämte.

– Jag är fortfarande västerbottning, men jag känner mig väldigt hemma här, förklarar Jonna Sundling när vi träffas i Badhusparken för ett samtal.

Hon ler.

– Jag känner ju mig mer och mer hemma här. Förut tänkte jag väl lite, ja vi får väl se… jag kanske flyttar sen, efter karriären. Men ju längre jag har varit här så känner jag … jag kanske blir kvar!

• Varför blev det Östersund?

– Jag flyttade faktiskt hit för att det var så många andra åkare här. Men också på grund av var Östersund ligger, de träningsförutsättningar som finns här, alla de möjligheter som finns för elitidrottare. Möjligheterna att kombinera studier med idrotten. Det är väldigt lyxigt.

– Närheten till fjällen var också en bonus. En väldigt fin natur. Väldigt fin omgivning, med skidspåren. Det är ett väldigt bra ställe att bedriva idrott på.

Stjärntätt på stan

Speciellt på tjejsidan har merparten av det framgångsrika längdlandslaget valt att ha Östersund som bas. Till exempel bor numera både Ebba Andersson och Frida Karlsson i stan. Många av åkarna umgås med varandra, och oftast i träningskläder.

– Att vara idrottare och längdåkare är en livsstil. När vi socialiserar är det idrotten också. Vi tränar, äter och sover. Det går på repeat. Det är ett speciellt liv, och man väljer bort väldigt mycket annat. Man är lika, och det blir som ens familj och vänskapskrets.

• Vad ligger egentligen bakom den otroliga framgången för er tjejer?

– Det är så många delar. Vi är en väldigt bra landslagsgrupp och blir bara tajtare och tajtare, och tryggare med varandra. Det är kanske lite klyschigt, att man peppar varandra och att framgång föder framgång, men det stämmer faktiskt så bra, säger Jonna.

• Du fyller snart 30 och bedriver en sport som är väldigt fysiskt krävande. Kan du plocka ut ännu mer?

– Alltså, jag har sagt till mig själv så här: Jag ska hålla på så länge jag tycker det är kul och så länge jag har utvecklingspotential. Oavsett siffra. Det är det som är så roligt, Jag har mer erfarenhet, är en bättre skidåkare, är klokare, och känner att jag kan bli ännu bättre. Det driver mig framåt.

– Och jag känner mig inte som nästan 30! (skratt)

Häftig duell att vänta

• Många jämtar kommer säkert att åka till Trondheim och följa dig på VM till vintern. Vilket är ditt eget viktigaste mål kommande säsong?

– Vägen dit! Att få göra det jag vill, det vill säga utan hinder på vägen. I och för sig är ju huvudmålet mästerskapet, men vägen dit är bland det viktigaste. Mycket ska stämma, och det är lättare sagt än gjort.

• Hur lägger du upp träningen? Är målet att fortsätta vara en allroundåkare?

– Det här året blir det lite mer att gå tillbaka till träning som jag vet funkar. I fjol var det ett mästerskapsfritt år, med fokus på Tour de ski och att tävla mycket. Då testade vi lite nya grejer i träningen, bland annat att köra lite längre intervallpass och längre distanspass. Vilket kanske också gav lite resultat. Men det blir lite annat tänk inför den här säsongen.

Med andra ord är det fokus på sprint, och VM kan man säga avgörs i lejonets egen kula den här gången.

• Det lär komma många journalistfrågor kopplade till norska esset Kristine Stavås Skistad innan dess. Känns det jobbigt?

– Jag tänker att det är deras jobb. Och blir man omskriven så tyder det väl på att man gjort något bra tidigare. Så de får skriva på! Sedan behöver man ju inte läsa allt heller …

Porträttbild på Jonna med Storsjön i bakgrunden.

Jonna Sundling laddar för VM-säsong.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-07-12