Publicerad 2024-09-17

Nya vattenlabbet i Östersund är redo för framtiden

Bättre arbetsmiljö och högre kapacitet inför framtiden. Östersunds kommuns nya laboratorium för vattenanalyser är ett lyft för både medarbetarna och kommunens invånare.

Person med blå handskar håller ett verktyg i en labbmiljö.

Fotograf Rebecka Sernheim

Sedan oktober 2023 jobbar Cathrine Lindman och hennes två kollegor i det nya labbet på Göviken. De stora och ljusa lokalerna innebär en rejäl förbättring för verksamheten och personalen har äntligen en arbetsplats som är anpassad för dagens behov. Det gamla labbet var trångt och med få arbetsytor fick personalen planera arbetet noggrant för att varken krocka med arbetsuppgifter eller varandra.

– Vi trivs fantastiskt bra i de nya lokalerna och kan jobba mycket mer effektivt nu när vi har mer plats och det inte finns någon risk att krocka med varandra, säger Cathrine och skrattar.

Nu har verksamheten större kapacitet att analysera fler prover, och det är förberett för att kunna utvecklas ännu mer om behoven förändras, något Cathrine ser väldigt positivt på.

– De senaste årens oroligheter i världen har verkligen visat hur viktigt det är att vara flexibel och oberoende i händelse av kris, och under pandemin blev det tydligt hur sårbart det är med få och privata labb.

Trygghet med lokala resurser

Samtidigt är Cathrine tacksam för det nära samarbetet med det lokala labbet Hjortens, och tillsammans kan de erbjuda snabb service till kommunens invånare.

Om en vattenledning går sönder behöver nämligen dricksvattnet analyseras innan kokningsrekommendationerna kan hävas. Om ett externt labb gör dessa analyser kan det ibland ta upp till två veckor att få provsvar. Men nu kan kommunens eget labb, i samarbete med Hjortens lab, korta ner svarstiden till ett par dagar. Detta tack vare nya investeringar i maskinparken som är under uppstart.

En människa går bort mot ett stort grått hus, det nya labbet.

Fotograf Rebecka Sernheim

Analyser i hela processen

På labbet i Göviken analyseras varje år cirka 1 500 prover, vilket i sin tur innebär ungefär 8 500 analyser. Labbet tar i dagsläget enbart emot prover från Östersunds kommuns VA-verksamhet där 90 procent av alla analyser sker på avloppsvatten och slam från de åtta reningsverken i kommunen. Resterande analyser sker på dricksvatten och prover från sjöar och vattendrag.

En viktig del av deras arbete är att, tillsammans med kommunens VA-avdelning, säkerställa att det vatten som lämnar reningsverken inte kan orsaka skada för vare sig natur eller människor. När proverna analyseras kontrollerar de bland annat mängden av fosfor, kväve, PH-värde, organiskt material och suspenderande ämnen. Allt för att säkerställa att reningsverken inte påverkar vattenkvalitén i exempelvis Storsjön som ju också är en viktig dricksvattentäkt.

Efterlängtade studiebesök

Cathrine och hennes kollegor tycker det är viktigt att kommunens invånare är medvetna om vad som händer i reningsverken, och hur det påverkas av allt som spolas ner. Därför är de tacksamma att de nya lokalerna ger möjlighet för labbet att ta emot studiebesök. Oftast är det skolklasser i årskurs 4-5 som kommer till dem och Cathrine uppskattar barnens nyfikenhet.

– Det är viktigt för oss att kunna berätta vad som händer om man inte tar hand om vårt vatten, och jag tror att det är nyttigt att barnen får med sig den kunskapen från tidig ålder. Sedan tycker de att det är extra spännande med mikrodjuren som finns i det biologiska reningssteget, säger Cathrine.

Labbet är ackrediterat av Swedac och är organisatoriskt fristående inom Östersunds kommun.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-09-17