Östersund i täten för forskning kring digital stadsplanering
Östersunds kommun är en av sex kommuner som deltar i ett nytt forskningsprojekt för att utveckla digitala stadsformsmodeller. Projektet har fått stöd från Formas och Smart Built Environment, och syftar till att stärka arbetet med stadsplanering genom att använda digitala verktyg.
– Vi har jobbat med digitala stadsformsmodeller i snart fem år. Det handlar om att bättre förstå den byggda formens påverkan på oss medborgare och hur vi genom ökad träffsäkerhet i stadsbyggandet kan forma en livsmiljö som svarar upp mot hållbarhet, jämlikhet och tillväxt. Forskningsprojektet tror vi kan bidra till ett paradigmskifte inom svensk stadsplanering, kommenterar Jenny Jernström, stadsbyggnadsstrateg på Östersunds kommun.
I projektet samarbetar forskare från Kungliga Tekniska Högskolan och Chalmers Tekniska Högskola tillsammans med Östersund och fem andra kommuner: Eskilstuna, Göteborg, Norrköping, Stockholm och Uppsala. Syftet med projektet är att stärka och accelerera det framgångsrika samarbetet, samt att sprida resultaten till andra kommuner.
Projektet ska leda till:
- Utveckling av nya arbetssätt, där vi använder den kunskap som digitaliseringen har gett oss, och höja nivån inom stadsplanering.
- Skapa ett nära samspel mellan forskning och praktiskt arbete, så att vi kan använda den senaste forskningen i vardagen och låta forskarna lära av våra erfarenheter.
Projektet startade i augusti 2024 och pågår fram till juli 2027. För Östersund innebär deltagandet en möjlighet att fortsätta utveckla sin stadsplanering med fokus på hållbarhet och jämlikhet.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera