En fin plats som renar regnvatten
Idag, den 24 september, är det dagvattnets dag. Dagvatten är regn och smältvatten från snö som fallit över vår stad och som måste ledas bort för att inte orsaka översvämningar. Detta vatten, som bland annat rinner över parkeringar och gator, är ofta väldigt smutsigt och kan innehålla många föroreningar.
I år vill vi uppmärksamma vår senaste dagvattenanläggning, Tjalmargatans dagvattenpark. Det är ett så kallat biofilter som är till för att rena dagvattnet innan det släpps ut i Storsjön. När det inte regnar är biofiltret en sänka med växter i. När det börjar regna leds smutsigt vatten in från dagvattenledningarna och sänkan fylls upp med vatten.
Under växterna finns en grusbädd som vattnet filtreras igenom och renare vatten leds sedan vidare till ett underjordiskt magasin som ligger i grusytan nedanför biofiltret. Här renas vattnet ytterligare innan det släpps tillbaka in på ledningen och sen ut i sjön. När regnet avtar sjunker vattnet så småningom undan och sänkan torrläggs igen.
Denna typ av dagvattenanläggning är en så kallad multifunktionell lösning och den första i Östersunds kommun.
- Vi har behövt justera den lite under det gångna året så färdigställandet har dragit ut lite på tiden, säger Jenny Rydén, kvalitetsingenjör. Nu under hösten ska grusytan återställas och en skylt som förklarar hur anläggningen fungerar ska sättas upp.
En multifunktionell lösning betyder att den har flera syften; den renar vårt smutsiga dagvatten, den blommar och hjälper därför pollinatörer såsom humlor och bin och den ska dessutom skapa en fin plats för oss människor.
- Vi hoppas att ni har sett hur fint det blommar i filtret under sommaren och vi lovar att det kommer att bli ännu trevligare när det är klart!
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera