Öppenhjärtligt när företagare pratade mångfald på Verket
Mångfald på ledande positioner – när det gäller kön, etnicitet och ålder – är inte bara bra ur ett rättviseperspektiv, utan en framgångsfaktor. Det var budskapet från en välbesökt föreläsning med efterföljande paneldebatt på Verket nyligen.
– Organisationer med större mångfald rekryterar talanger lättare, blir mer innovativa, får fler kunder och har bättre lönsamhet, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright som nyligen släppt sin årliga rapport om jämställdhet i näringslivet.
Morgonen arrangerades av Östersunds kommun i samarbete med Atrakta som ett led i att främja kvinnors företagande.
Föreläsaren Amanda Lundeteg – själv uppväxt i Brunflo – visade med exempel ur forskningen hur ålder påverkar rekryteringsprocesser samt hur fördomar styr bedömningen av kvinnor respektive män i ledande positioner.
– Forskning visar att kvinnliga chefer bedöms hårdare än manliga för exakt samma beteende, säger Amanda Lundeteg.
Hon betonade att mångfaldsarbetet måste drivas av högsta ledningen och att rekryteringen bör professionaliseras med hjälp av externa konsulter för att bredda urvalet.
Ärliga erfarenheter från soffan
Under den efterföljande paneldiskussionen i ”Morgonsoffan” delade jämtländska ledare i olika åldrar med sig av sina erfarenheter kring mångfald.
– Ålderism är vanligt, jag har ofta fått höra ”du är för ung”, säger Joel Karlsson Dahlberg som bland annat driver företaget Easyscanning.
Jaqueline Ewertz, projektchef på NCC och nyligen utnämnd till ”Årets taus”, betonade vikten av balans mellan arbete och privatliv och att moderna företag stödjer detta. Knut Rost, avgående vd på Diös, erkände att han tidigare anställt personer som liknade honom själv, men att han lärt sig att mångfald kräver medvetenhet i ledarskapet.
Göran Svensk, vd på Lindevalls Industri, lyfte både utmaningarna och fördelarna med att leda heterogena grupper, där hänsyn till olika kulturer är nödvändig för att inkludera alla medarbetare. Den avslutande frågestunden bjöd på många initierade och engagerade frågor från publiken.
Vägen vidare bygger på siffror
För företag som vill stärka mångfalden har Amanda Lundeteg ett konkret råd: kartlägg nuläget och sätt upp relevanta mål. Det är tack vare könsuppdelad statistik som Sverige har tagit konkreta steg mot jämställdhet.
– Utan fakta på bordet har vi bara gissningar och känslor. Företag behöver mångfaldsdata i vidare bemärkelse, så att de kan jobba med samtliga diskrimineringsgrunder. Det måste självklart göras på ett rättssäkert sätt, och där kan företag behöva ta hjälp utifrån. Men det är vägen framåt, säger Amanda Lundeteg.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera