Publicerad 2024-09-27

Vad gör du om elen försvinner?

Vårt samhälle är sårbart, inte minst på grund av att vi är väldigt beroende av el i vardagen. Elen kan slås ut av stormar, it-attacker, översvämningar, skogsbränder eller i en militär konflikt. Efter bara en kort tid får de flesta av oss problem.

Strömavbrott

Utan el är det svårt att få de mest vardagliga sakerna att fungera. Här är en lista på sådant som kan hända när det varit strömlöst ett tag:

  • Värmen försvinner.
  • Svårt att laga och förvara mat.
  • Mat och andra varor kan ta slut i affärerna.
  • Inget vatten i kranen eller toaletten.
  • Det går inte att tanka bilen.
  • Betalkort och bankomater fungerar inte.
  • Mobilnät och internet fungerar inte.
  • Kollektivtrafik och andra transporter fungerar inte.
  • Det blir svårt att få tag i läkemedel och medicinsk utrustning.

Det är svårt att föreställa sig nedsläckta städer, utkylda bostäder och kylskåp och frysar som inte fungerar. Eftersom det inte går att ladda mobilen och internet inte fungerar så är det dessutom problem med att få information om vad som händer.

Om du funderar lite över hur ett längre elavbrott skulle påverka dig, personer i din närhet och din omgivning, har du redan skaffat en mental beredskap.

Sverige har en pålitlig och robust elförsörjning. Konsekvenserna av ett tillfälligt strömavbrott är dock så pass allvarliga att vi behöver ha beredskap för att klara av en sådan situation. Både samhället som helhet och du som privatperson. Det finns mycket du kan göra för att bättre kunna hantera en vardag utan el, eller med mindre el än vanligt.

Samhällets ansvar och planer

Kommunen ansvarar tillsammans med myndigheter, regioner, kommuner, företag och organisationer för att samhället ska fungera även under kris. Din kommun är närmast dig och ansvarar för att bland annat äldreomsorg, vattenförsörjning, räddningstjänst och skola fungerar, även om det inträffar en kris. Vi på kommunen kan också berätta om eventeulla lokala hot och risker. Exempelvis risker för skred eller översvämning, eller farliga industrier i kommunen. Du kan alltid kontakta oss om du har frågor.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-09-27