Publicerad 2024-10-18

Sortera sopor rätt - minska risken för bränder

Under onsdagen brann det i restavfallet på Gräfsåsens avfallsanläggning. Vad som orsakade onsdagens brand vet vi inte. Men många gånger beror bränder bland sopor på felsortering och det kan få stora konsekvenser.

Man sprutar vatten på sophög som brunnit

Restavfall är det som blir över när förpackningar, matavfall och farligt avfall har sorterats ut.

När en brand utbryter på en avfallsanläggning gäller det att agera snabbt. Under onsdagens brand på Gräfsåsen upptäckte personal rök från restavfallet i ett tidigt stadie och kunde snabbt agera och larma räddningstjänst.

– Personalen ska ha en eloge, det var ett rådigt och snabbt agerande av dem, säger Håkan Bergdahl, arbetsledare.

Den här gången rörde det sig främst om en rökutveckling och det syntes inte några öppna lågor. Hade inte personalen upptäckt det i tid hade utfallet däremot kunnat vara annorlunda.

– Börjar det brinna med öppna lågor är risken också att det sprider sig, både till skogen, träflisen och alldeles bakom flishögen finns en gasanläggning som kan bli utsatt, berättar Håkan Bergdahl.

Blå vattentank

På Gräfsåsen finns en vattentank i beredskap och under sommaren när det är större risk för bränder finns även fler tankar utplacerade vid restavfallet för att snabbt kunna agera vid bränder.

När det utbryter en brand på en avfallsanläggning som Gräfsåsen kan det leda till att lastbilarna som kör restavfall till Sundsvall för förbränning uteblir och att man behöver pausa tippning vid restavfallet under släckningsarbetet. En brand bland sopor kan även leda till att man behöver stänga anläggningen för besökare. Denna gång låg vinden åt rätt håll och man kunde fortsätta hålla öppet. Det brända avfallet behöver nu förvaras på en plan tills dess att man är helt säker på att det inte finns någon glöd kvar. Då kommer det att lastas för att åka vidare till Sundsvall.

Håkan Bergdahl framför hög med sopor

Håkan Bergdahl, arbetsledare.

Att det utbryter bräder på avfallsanläggningar är relativt vanligt, men oftast klarar personalen själva av att hantera det.

– Mindre bränder som vi kan hantera själva och inte behöver tillkalla räddningstjänsten för sker nog fem till sex gånger om året, säger Håkan Bergdahl.

Vad som orsakade onsdagens brand på Gräfsåsen vet vi inte, men att det uppstår bränder bland sopor kan bero på att någon har sorterat fel.

– När det uppstår bränder i krossen kan man exempelvis hitta litiumbatterier, sprayburkar eller bensindunkar och det hör inte hemma i restavfallet, säger Håkan Bergdahl.

Så sorterar du ditt avfall

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-10-18