Publicerad 2024-11-28

Kunskaps­stöd för ökad fysisk aktivitet hos personer med intellektuell funktions­ned­sättning

Ett nytt kunskapsstöd som ska inspirera och underlätta för att främja fysisk aktivitet hos personer med intellektuell funktionsnedsättning har tagits fram. Bakom arbetet står Folkhälsomyndigheten, Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun.

Lycklig längdskidåkare efter målgång.

Foto: MIUN

I dagarna publiceras ett kunskapsstöd för att främja fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det är framtaget av Folkhälsomyndigheten i samarbete med Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun. Arbetet med kunskapsstödet baseras på resultat från en inledande policydialog, som genomfördes i Östersund för lite drygt två år sedan.

Syftet med att ta fram ett kunskapsstöd är att sprida praktiska råd och inspirera fler att arbeta för en mer aktiv livsstil i en grupp som ofta är mindre fysiskt aktiv än befolkningen i stort.

Visar på möjligheter

– Jag tycker att vi i Östersunds kommun visar på möjligheter, även om mycket mer finns att göra, säger Eva Flygare Wallén, forskare LSS inom Sektor Funktionshinder, Östersunds kommun.

Kunskapsstödet riktar sig till beslutsfattare, chefer och personal som arbetar med personer med funktionsnedsättning och innehåller konkreta verktyg för att inspirera till och genomföra fysisk aktivitet.

Fakta om fysisk aktivitet och personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF)

Låg aktivitetsnivå och hälsorisker

Personer med IF är ofta mindre aktiva än andra grupper och löper högre risk för sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdom och fetma. Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra både fysisk och psykisk hälsa.

WHO:s rekommendationer

Samma rekommendationer om fysisk aktivitet gäller för personer med och utan funktionsnedsättningar. För personer med IF betonas dock även balansträning i alla åldrar.

Stödets betydelse

Många personer med IF är beroende av stöd från personal, anhöriga och tränare för att delta i fysisk aktivitet. Personalens inställning och aktivitetsnivå kan ha stor påverkan.

Positiva effekter av idrott

Studier visar att deltagande i idrott kan minska risk för depression och förbättra balans, styrka och livskvalitet.

Lär dig mer!

Via denna länk når du materialet som består att faktablad, animering och filmade intervjuer:

Länk till sidan "Främja fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning" på Folkhälsomyndighetens hemsida

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-11-28