Publicerad 2024-12-05

Engagemang och idéer formar Körfältets framtid

Den 12 november hade kommunen medborgardialog på Körfältet. Under dialogen lyfte ni so bor och verkar här önskemål och förslag för framtiden. Nu tar vi med era tankar i vårt fortsatta arbete med utvecklingsplanen – tillsammans ska vi skapa ett tryggare, trivsammare och mer levande Körfältet

Färgglada postit-lappar med text om sitter på en vägg. Ovanför står "Det bästa med Körfältet"

Ni var runt 60 deltagare som delade era tankar om allt från bostäder och service till utemiljöer och trygghet. Resultatet visar att Körfältet är ett område med stor potential – och att ni som bor och verkar här har många värdefulla idéer för att göra det ännu bättre!

Tryggare, mer levande och tillgängligare

Era synpunkter kommer nu bli en viktig del av den utvecklingsplan som vi på kommunen kommer att ta fram för Körfältet. Bland de frågor som ni lyfte fram var behovet av tryggare miljöer, mer levande mötesplatser och tillgängligare bostäder. En särskild önskan är att ge centrumhuset ett nytt liv med fler verksamheter och aktiviteter.

Följ arbetet med utvecklingsplanen för Körfältet på sidan Utveckling Körfältet

Sammanfattning av medborgardialogen 12 november

Den 12 november genomfördes en medborgardialog i mötesplatsen i centrumhuset i Körfältet. Ungefär 60 personer deltog på medborgardialogen, tillsammans med politiker och tjänstepersoner. Det var stort engagemang i många frågor! Bland annat diskuterades bostäder, service, kommunikationer, mötesplatser, utemiljöer och trygghet.

Hela resultatet från medborgardialogen finns dokumenterat och kommer att tas med i arbetet med utvecklingsplanen för Körfältet.

Sammanfattning medbrogardialogen:

Bostäder

Under medborgardialogen pratades det om hur det är att bo i Körfältet. Många har bott länge i Körfältet och tycker att det är ett bra område. Närheten till staden och Lillänge, samt de stora grönområden som finns i Körfältet, lyfts som viktiga orsaker till den goda trivseln. Flera medborgare upplever att det är stora skillnader mellan området med bostadsrätter och området med hyresrätter. Framför allt är det lugnare på bostadsrättssidan och många känner varandra. På hyresrättssidan är det hög omsättning på hyresgäster. En fråga som togs upp av många är bristen på hissar, vilket försvårar tillgängligheten för framför allt äldre.

Service och kommunikationer

Ett stort önskemål från många är att utveckla centrumgallerian som idag känns tom och otrygg. Om det fanns mer verksamhet och fler människor rörde sig där skulle det bli både trevligare och tryggare. Några förslag på verksamheter är café, loppis, minibutik och en biblioteksfilial. En filial av hälsocentral efterfrågas också i Körfältet. Önskemål finns att se över trafiksituationen i området och tillföra fler övergångsställen och vägbulor. Tidtabeller önskas vid busshållplatserna och att bussresorna blir mer tillgängliga.

Fritid och utemiljöer

Grönytorna i centrala Körfältet är mycket uppskattade, precis som det övriga utbudet av boule, basket, tennis, lekmöjligheter och närheten till skidspåren i Remonten. Det stora grönområdet skulle dock kunna utvecklas med mer aktiviteter och anläggningar, framför allt för ungdomar. Mer belysning önskas på flera platser, både efter gång- och cykelvägar, vid parkeringen utanför centrumhuset och på hyreshusens innergårdar. Det skulle också behöva gallras träd och sly kring det stora grönområdet.

Mötesplatser och trygghet

Kommunens mötesplats i centrumhuset upplevs som mycket bra och skulle kunna nyttjas av fler målgrupper. Det saknas mötesplatser för ungdomar och det är positivt att det ska starta en fritidsgård i Körfältsskolans gamla lokaler. PRO önskar en egen lokal för sina verksamheter. Om belysningen var bättre i området skulle fler våga gå ut på kvällarna. Öppen försäljning av droger och missbruk i och runt centrum och i parkområdet gör att det känns otryggt både för unga och äldre. Ökad närvaro av polisen efterfrågades.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-12-05