Publicerad 2025-01-21

Upptrappning av arbete mot narkotika efter nya fynd i avloppsvattnet

Resultaten från de senaste mätningarna av narkotikaspår i avloppsvattnet har nu kommit och resultaten visar att spår av flera olika substanser – som amfetamin, cannabis, kokain, MDMA och tramadol – har hittats i deltagande reningsverk.

Genrebild vid en provtagning i vatten, två händer med plasthandskar håller fram ett provrör

Foto: Adobe Stock (AI)

Av de tre preparaten vi kan mäta i doser är cannabis det som används mest i länet, amfetamin följer sedan. Kokainanvändningen är lägre än de två andra.

Medelvärdena på cannabis och amfetamin är relativt jämna över de åtta mätningar som hittills genomförts, men sedan mätningen i mars 2023 ökar antalet doser cannabis och amfetamin. Kokain varierar över tid.

Långsiktigt arbete

Avloppsmätningarna är ett av flera verktyg som används för att identifiera användningen av narkotika i länet. Resultaten är en del av ett långsiktigt arbete för att skapa en bättre förståelse för narkotikasituationen och stärka det förebyggande arbetet.

– Det är oroande att vi ser spår av narkotika vid samtliga mättillfällen. Det bekräftar att narkotika är tillgängligt i och runt Östersunds kommun. Vi måste intensifiera vårt arbete för att minska detta, säger Ellen Österman, utvecklingsstrateg vid Östersunds kommun.

– Om vi tittar närmare på resultaten i Östersunds kommun är det anmärkningsvärt att vi ser så höga halter av tramadol vid Lits reningsverk.

Halterna i Lit har legat på samma höga nivåer sedan mätningarna startade. Generellt i länet har nivåerna av tramadol varierat men halterna och medelvärdet har ökat sedan mätningen i november 2023.

Förskrivningen av Tramadol går stadigt nedåt i hela länet vilket föranleder att ökningen kan tolkas bero på illegal användning.

Dialog förs

Kommunen samarbetar med analysföretaget RISE och har jämfört resultaten med förskrivningsdata från regionen för att få en tydligare bild. Vidare har dialoger förts med bland annat skolor, fritidsgårdar och socialtjänsten för att förstå situationen bättre.

Östersunds kommun arbetar aktivt för att minska nivåerna av narkotika och stärka det förebyggande arbetet. Som en del av de kommande åtgärderna planerar kommunen att stärka samarbetet med näringslivet och lansera initiativet "Krogar mot knark."

Avloppsmätningarna är en viktig del av kommunens kartläggningsarbete och kommer att fortsätta genomföras regelbundet.

 

Så går mätningarna till

  • Syfte: Avloppsmätningarna kartlägger förekomsten av narkotika på befolkningsnivå och kompletterar andra undersökningar för att stärka det brotts- och drogförebyggande arbetet.
  • Metod: Prover tas två gånger per år (mars och oktober) vid länets största reningsverk. Vid en mätning analyseras avloppsvattnet under ett 24-timmarsintervall.
  • Beräkning: Resultaten beräknas utifrån antalet personer anslutna till respektive reningsverk och inte utifrån kommunens totala befolkning.
  • Deltagare: Cirka 90 000 personer, motsvarande 68,5 % av länets befolkning, ingår i mätningarna. Mindre reningsverk och hushåll utanför det kommunala avloppsnätet inkluderas inte.
  • Fokus: Substanser som amfetamin, cannabis, kokain, MDMA och tramadol analyseras.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-01-21