Nu kopplar vi greppet om hållbart resande
Nu ska hållbart resande bland företag öka genom kraftsamling i Gröna resplaner. Företag och kommunen samarbetar för att öka gång, cykling och bussåkande på Campus och i Lit. Under torsdagen var professor Åsa Wikberg Nilsson, Luleå tekniska universitet, på plats i Östersund för första workshopen med projektet Greppet.

Från vänster: Åsa Wikberg Nilsson från Luleå Tekniska Universitet, Anna Rydberg och Mona Modin från Östersunds kommun.
För att kunna minska växthusgasutsläppen är det viktigt att resa hållbart. Transporter står för ungefär en tredjedel av östersundarens växthusgasutsläpp, drygt 2 ton CO2e. Vinsterna med att gå och cykla är många:
- Bättre hälsa
- Ökat välmående
- Minskade växthusgasutsläpp
- Lägre energiförbrukning
- Lägre kostnader
- Luftkvaliteten förbättras lokalt med färre bilresor
En gemensam insats
En grön resplan är en gemensam kraftsamling mellan kommun och företag för att öka det hållbara resandet på en plats. Syftet är att stärka hållbart resande för alla anställda till, från och i arbetet. Genom att hjälpas åt att förbättra möjligheterna till hållbart resande och sprida goda exempel kan vi tillsammans öka takten i klimatomställningen.
– Människors upplevelse av hållbart resande, det de ser som vinster, är sådant som vi är nyfikna på och vill se om vi kan utveckla sätt att mäta. Det är en del av det som ingår i den sociala hållbarheten, säger professor i design Åsa Wikberg Nilsson. Jag ser fram emot samarbetet med Östersunds kommun som tänker inkluderande och har ett fokus på beteendeförändring, något som vi alla måste göra för klimatet.
– Här i länet är företag med mindre än 10 anställda det vanligaste, så det är kul att få rikta sig till dem och visa hur de på enkla sätt kan göra en klimatomställning, säger projektledare Mona Modin. Alla medarbetare kommer att erbjudas att delta i en coachning med inriktning på beteende och vanor som stöd och peppning.
Fortsatta planer
Även om projektet pågår under 2025, kommer Gröna resplaner fortsätta genom kommunens Energi- och klimatrådgivare. Lit och Campus pågår under 2025-2027 och planen är att varje år starta upp nya områden varje år.
Om projektet Greppet
Formas och Östersunds kommun finansierar projektet Greppet - Gröna resplaner med fokus social hållbarhet för mikroföretag och tätorter på landsbygden som ska utveckla innehållet och metoden för att flera mikroföretag, särskilt på landsbygden, kan delta och göra hållbar omställning. Projektet pågår under 2025 och parter är Östersunds kommun och Luleå tekniska universitet. Anna Rydberg och Mona Modin är anställda som projektledare.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera