Tips om ”Träning för hjärnhälsa”!
Friskis&Svettis bjuder i samverkan med Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun in till en träningsgrupp för personer över 60 år med begynnande kognitiv svikt eller demenssjukdom. Anhöriga är också varmt välkomna. Syftet med träningen är att främja fysisk aktivitet och social gemenskap.

– En internationell forskningsstudie (FINGER-studien) har visat att olika livsstilsåtgärder kan förbättra hjärnhälsa och förebygga kognitiv svikt, säger Marie Eriksson, enhetschef för demensteamet hos Vård- och omsorgsförvaltningen.
Träningen sker i en liten grupp och leds av erfarna tränare. Varje pass avslutas med fika och samtal. Vid träffarna får du också information om hur du kan stärka din hjärnhälsa genom sunda levnadsvanor. Träningen är kostnadsfri.
– Man har bland annat sett att fysiska och sociala aktiviteter har en positiv effekt på hjärnan. Livsstilsåtgärderna kan också bidra till att bromsa en process som redan startat, så det är aldrig för sent att börja. Målsättningen med detta samarbete är att bidra till en bättre hälsa och livskvalitet för äldre personer med begynnande kognitiv svikt/demenssjukdom och deras anhöriga, säger Marie Eriksson.
När och var?
Träningsgruppen träffas torsdagar mellan kl. 13.30 och 14.45 hos Friskis&Svettis på Frösö Strand. Det första tillfället är den 27 februari. Det är ett ”prova på-tillfälle” då du kan testa träningen och ställa frågor om du undrar något. Sedan kommer träningen att pågå under hela vårterminen fram till maj.
Anmälan
Vill du vara med? Anmäl dig och eventuell anhörig till:
Projektledare Andreas Bengtsson via e-post eller på telefon 072–235 56 82
Även anhöriga kan göra anmälan.
Varmt välkommen!
Fakta om demenssjukdomar
- Världshälsoorganisationen (WHO) klassar demenssjukdomar som ett av världens största hälsoproblem.
- Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i en demenssjukdom.
- Risken att insjukna i demenssjukdom ökar med stigande ålder. 8 procent av alla som är 65 år eller äldre, och nästan hälften av alla som är 90 år eller äldre har en demenssjukdom.
- Fram till år 2050 förväntas antalet personer med demenssjukdom nästan fördubblas.
Källa
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera