”Allt där ute i verkstan har vi jobbat ihop själva”
Ett hobbyinköp blev starten på något större. På mindre än tio år har Hagström Systems vuxit från en ensam svarv till ett stabilt familjeföretag med fem medarbetare. Nyligen levererade de sin första utlandsorder – allt från Munkflohögen knappt sex mil norr om Östersund.

Att ha produktionen hemma sparar mycket tid, säger Bengt och Olliver Hagström, som driver företaget i Munkflohögen. En bonus är möjligheten att ta en skotertur på lunchen under vårvintern, när snön ligger vit över fälten. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Vid första anblick ser det ut som vilken jämtländsk gårdsbacke som helst, med en gammal lada, ett tvåvåningshus och en verkstadsbyggnad.
– Verkstan byggde vi till 2021. Innan dess höll vi till i den äldre halvan, där det var otroligt trångt, säger Bengt Hagström, som möter upp på gården tillsammans med en kelig, rödstrimmig katt.
Från hobbyprojekt till företagsamhet
Allt började när Bengt köpte och lagade en gammal svarv – ett hobbyprojekt vid sidan av arbetet som maskintekniker på ett IT-företag. Familjen Hagström hade lämnat Göteborg och hittat sin plats i Munkflohögen, där Bengts farmor är född.
– Ett industriföretag hörde talas om maskinen och frågade om jag kunde hjälpa dem under en period av hög arbetsbelastning, berättar Bengt.
Bengt frågade sin son Olliver, som just gått ut gymnasiet och arbetade extra som lastbilschaufför. De bestämde sig för att göra ett försök. Knappt tio år senare har svarven fått sällskap av tre ytterligare maskiner. Idag arbetar både Bengt, Olliver och Ollivers fru Nina i verksamheten, tillsammans med två anställda. Någon formell affärsplan har de däremot aldrig haft.
– I början var det bara jag, och jag har lärt mig allt med tiden – både hur man driver företag och hur man producerar, säger Olliver Hagström Viggesjö.
De första leveranserna gick bra och skapade 'ringar på vattnet', som han uttrycker det. Så är det fortfarande. Nyligen packade de sin första utlandsorder – till ett företag i Norge.
– Så länge man gör ett gott jobb och håller sina kunder nöjda kommer det nya kunder, säger Olliver.

Hagströms Systems specialiserar sig på CNC-svarvning och tillverkning av specialmaskiner och komponenter för en rad olika industribranscher. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Framgångar och utmaningar
Att driva industriell produktion på landsbygden fungerar bättre än man kan tro – logistik har aldrig varit ett problem. Far och son Hagström trivs som företagare. Det händer att de är osams men de delar samma mål för företaget och uppskattar friheten. Bengt konstaterar att de sparar två timmar varje dag genom att slippa pendla till Östersund.
Men allt är inte enkelt. Konkurrensen från Asien pressar marginalerna.
– Det var tufft i början, vi fick vända på varje krona. Det är fortfarande tufft i perioder, vi måste vara varsamma med hur vi använder pengarna. Allt överskott investeras i verksamheten, säger Olliver.
En annan utmaning är när någon blir sjuk. Bengt berättar att de ibland arbetar flera veckor i sträck, även helg, för att klara leveranserna, när både de själva och deras anställda blivit sjuka i omgångar.
Problemlösning en nyckelkompetens
Hagströms har en fördel i att ha maskinteknisk kompetens inom väggarna. När något går sönder – vilket det ofta gör i industriproduktion – är Bengt snabbt på plats och skruvar.
– Utan den möjligheten hade det varit svårt. Originaldelar är ofta så dyra att de kan överstiga maskinens värde. Därför tillverkar vi mycket själva eller hittar andra lösningar. Man måste vara uppfinningsrik med sina resurser, säger Bengt.
Det finns tankar på att växa, Olliver berättar hur han tidigare hade ganska storslagna planer. Med tiden har han dock insett vad det innebär att växa på egna meriter och idag är målen mer återhållsamma.
– Jag vill ha en stabil produktion med den storlek vi har just nu. Vi börjar nå dit, med fler återkommande kunder och mer serieproduktion. Det gör det lättare att planera verksamheten och ha anställda, säger han.
Bengt flikar in:
– Ja, men sen vill vi jobba på projektbasis också, med problemlösning. Om det bara är serieproduktion kanske man ledsnar till slut, säger han.

Programmering är en stor del av arbetet som CNC-operatör. Bengt Hagström förbereder för produktion. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Hjärta och uthållighet
Deras råd till företagare som vill satsa på produktion är att hålla utgifterna låga och vara beredd på att bygga upp verksamheten gradvis – ofta över flera år.
– Det är en fördel om du är ung och kan bo hemma utan stora kostnader. Särskilt om du inte har ett stort startkapital. Och du måste verkligen älska det du gör, för det kräver hårt arbete och att kunna balansera företagandet med familjeliv. Ibland är det tufft, säger Olliver.
Han tar en paus och ler.
– Men det är en speciell känsla att veta att allt som står där ute – det har vi byggt upp, helt själva, säger Olliver.
Näringsliv och Tillväxt
Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.
Länk till Näringsliv och Tillväxts sida "Företag, stöd och rådgivning"
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera