Förskolan Östberget stänger
Det beslutade Barn- och utbildningsnämnden vid sitt sammanträde den 26 februari. Förskolan stänger verksamheten från den 3 augusti 2025.
Vårdnadshavare till barn som i dag går på Östbergets förskola har fått information via Tempus.
De kommer nu att få ansöka om plats på ny förskola till sitt/sina barn. De får förtur till lediga platser på andra förskolor inför hösten.
Läs mer: Ta del av den aktuella kallelsen från nämnden för mer information om förslaget
Varför avvecklades förskolan?
Antalet barn i behov av förskola minskar kraftigt nu och de kommande åren, vilket leder till många tomma platser på våra förskolor. För att fortsatt kunna erbjuda en bra och likvärdig förskola för alla barn i kommunen behöver Barn- och utbildningsförvaltningen förändra den befintliga strukturen.
Inför 2025 såg Barn- och utbildningsförvaltningen därför över ett antal olika alternativ för att anpassa strukturen, varav Östberget var ett.
Läs mer: Därför gör vi förändringar i förskolestrukturen
Det som gjort att just Östberget var föreslagen för avveckling var att:
- Förskolans lokaler är inte ändamålsenliga ur lär- och arbetsmiljösynpunkt. Det innebär att vissa funktioner saknas eller inte fungerar idealiskt för förskoleverksamhet. Till exempel förbinder branta stentrappor två avdelningar och en avdelning är genomfart där både matvagnar och disk passerar minst sex gånger per dag.
- Förskolan har lågt antal sökande och väljs inte i tillräckligt stor utsträckning. De flesta vårdnadshavare väljer andra förskolor på Frösön. Idag går endast 32 barn på Östbergets förskola, som ska kunna ta emot 90 barn.
- I området finns många tomma platser på andra förskolor (Rådmansparken, Frösödal och Lövsta) vilket gör att barnen som idag går på Östberget har många andra alternativa förskolor i sitt närområde. Sett till den låga nyttjandegraden och de många tomma förskoleplatserna på andra förskolor i närområdet, finns större behov av förskolan Östbergets lokaler för annan verksamhet.
Vad vill kommunen uppnå genom att förändra förskolestrukturen?
En god förskolestruktur gör det möjligt att erbjuda alla barn i kommunen en trygg, lärorik och likvärdig utbildning i förskola, med rätt stöd och resurser. Genom att avveckla, bygga om eller bygga nya förskolor kan vi:
- organisera förskolan (i sin helhet) på ett klokt sätt, där mer av de resurser vi har kan gå till pedagoger och barnens utbildning, snarare än till lokaler och kringkostnader.
- samla fler pedagoger på färre förskoleenheter för att förbättra barnens undervisning. Det ökar pedagogernas möjlighet till kollegial samverkan samt ger förskolan bättre möjlighet att bemanna förskolan vid sjukdom eller ledigheter
- skapa bästa möjliga förskola för alla barn utifrån den barnpeng vi får.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera