Så går vi vidare med utvecklingen av stadsnära friluftsliv
Kultur- och fritidsnämnden har idag, 26 februari, beslutat om investeringar på över fem miljoner kronor av de totalt åtta miljoner kronor som är avsatta för utveckling av stadsnära friluftsliv under året. Ytterligare investeringar är på gång och fler av de förslag som kommit in genom vår enkät kommer att bli verklighet.
%20sca21424.jpg)
Friluftslivet får oss att må bra och är en viktig faktor för att öka den totala folkhälsan.
I Östersund är friluftslivet en del av många invånares identitet och en viktig anledning till att vilja bo och leva i kommunen. Flertalet styrdokument inom Östersunds kommun berör friluftsområdet i olika omfattning. Kommunens friluftsprofil lyfts fram som både en folkhälsosatsning och en tillväxtsatsning i bland annat översiktsplanen. Kommunen har även satt höga mål för att leva upp till Agenda 2030 och dess globala mål för hållbar utveckling. Friluftslivet har en koppling till flera av dessa hållbarhetsmål.
Tack till dig som svarade på vår enkät
Det är glädjande att så många tog sig tid att svara på vår enkät om friluftslivet tidigare i år. Det är värdefullt för oss att få ta del av alla svar. Vi lyssnar på er och fler av de förslag som har kommit in kommer nu att bli verklighet. Till exempel tydligare och mer skyltning; flera leder kommer att skyltas upp som genvägen på Bynäset, samt natur- och kulturstigarna på Frösön.
Dessa investeringar är beslutade och kommer att genomföras under 2025:
- Skyltning av föreningsdrivna motionsspår, cirka 350 000 kronor.
- Skyltning av övrigt friluftsliv, cirka 200 000 kronor.
- Tillgänglighetsramp vid Lillsjön, cirka 2 250 000 kronor.
- Ersättningsspåret vid Spikbodarnas spårområde inklusive toalett, cirka 1 200 000 kronor.
- Byta ut flertalet grillar och bänkbord runt om i kommunen, cirka 200 000 kronor.
- Rivning och flytt av byggnader på Östberget, cirka 500 000 kronor.
- Finansiera förstudien ”Utveckling av Östberget”, cirka 500 000 kronor.
Totalt är det avsatt åtta miljoner kronor för investeringar kring utveckling av stadsnära friluftsliv år 2025. Investeringarna i listan ovan uppgår till cirka 5,2 miljoner kronor. Kultur- och fritidsförvaltningen kommer att återkomma med ytterligare förslag efter att förslagen har kostnadsberäknats.
Strategi för friluftsliv
Syftet med Strategi för friluftsliv är att föreslå aktiva insatser för att säkerställa ett bra utbud av och goda möjligheter till rekreation och friluftsliv i hela kommunen – oavsett individuella förutsättningar. Strategin ska ligga till grund för de politiska beslut som behövs för att säkerställa detta.
Kommunfullmäktige har beslutat att godkänna planeringsdirektivet för Strategi för friluftsliv. Kultur- och fritidsförvaltningen har arbetat fram ett förslag till Strategi för friluftsliv som vi har erbjudit dig som medborgare i Östersunds kommun att kommentera genom en enkät som var möjlig att svara på till och med den 31 januari.
Läs remissversionen av Strategi för friluftsliv Pdf, 354.1 kB.
Tips på friluftsaktiviteter
Att spendera en stund utomhus under dagen bidrar till många hälsofördelar. I Östersunds kommun finns det något för alla att göra.
Här har vi samlat några förslag på aktiviteter som du kan ägna dig åt.
På Naturkartan kan du också hitta tips på trevliga utflyktsmål.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera