Saajve – mellan världar - ny konstnärlig gestaltning och konstnärssamtal på Storfjällets förskola
Söndagen den 11 maj klockan 14.00 finns möjlighet att få träffa konstnärerna på plats på Storfjällets förskola och ta del av skapandet av hela den konstnärliga gestaltningen "Saajve – mellan världar" med en sovkemefealloe/gungbräda, en tjovnegåetie/koja, natur – och kulturstigen Ávnnastit, en gåetie/kåta och en njalle.
Saajve – mellan världar är en ny konstnärlig gestaltning till Storfjällets förskola i Östersund av arkitektur och konstnärskollektivet Vuogas studio som leds av Joar Nango och Eystein Talleraas. I det här projektet bjuder Vougas studio in båtbyggaren Arne Terje Sæter, hantverkare Tobias Aputsiaq Prytz, ljudkonstnären Anders Rimpi och författaren Johan Sandberg McGuinne. Konsten kommer att installeras på förskolegården och i skogen intill förskolan under maj månad.
%20Unknown-1.jpeg)
Illustration till natur- och kulturstig av Anita Ponga
Den samiska förskolan Miesieh och förskolorna Ottfjällets och Smörkransens förskola har flyttat in i nya lokaler på Storfjällets förskola.
När Östersunds kommun investerar i ny och ombyggnation tillämpas enprocentsregeln vilket innebär att en procent av entreprenadkostnaden går till konstnärlig gestaltning. Principen har tillämpats sedan 1983 i kommunen och bidrar till omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer. I det här fallet har konstnärerna gjort en samisk gestaltning av förskolegården med en lekskulptur i form av en sovkemefealloe/gungbräda och en tjovnegåetie/koja. Samtidigt byggs även en samisk boplats på förskolegården med en gåetie/kåta och en njalle som blir en samlingsplats för barn och pedagoger på förskolan Storfjället.
– Det känns otroligt fint att vi får en samisk boplats och att det samiska perspektivet ska genomsyra hela förskolegården. Att kommunen satsar på detta visar att det finns en vilja att erbjuda de samiska barnen det de har rätt till; en förskola med den samiska kulturen närvarande, där barnen får övervägande delen av undervisningen på samiska, säger Christine Olsen-Nikkinen som är pedagog på den samiska förskolan Miesieh.
Som en förlängning av den konstnärliga gestaltningen på förskolegården kommer konstnärerna även skapa konst- och naturstigen Ávnnastit i skogen intill förskolan som blir tillgänglig för allmänheten med informationsskyltar om naturmaterial i den samiska kulturen. Illustrationerna till skyltarna är gjorda av Anita Ponga och förmedlar bland annat hur torv, bark, näver och bär används i den samiska kulturen. Christine Olsen-Nikkinen har skrivit texterna till skyltarna.
Här kan du läsa mer om bygget av förskolan Storfjället
Forskningsprojekt om att stärka samiska teman i förskolan
Forskare från Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet och Noerhte universiteete/Nord universitet följer processen i ett forskningsprojekt som syftar till att utveckla kunskap och pedagogisk praxis kring hur pedagoger, barn, arkitekter och konstnärer kan arbeta tillsammans för att stärka samiska teman i förskolan. Projektet undersöker pedagogiska förhållningssätt och rum där samisk berättelsetradition och språk blir del av barns lek.
Här kan du läsa mer om forskningsprojektet på Mittuniversitetet
Konstnärssamtal på Storfjällets förskola
Söndagen den 11 maj klockan 14.00 finns möjlighet att få träffa konstnärerna på plats på Storfjällets förskola och ta del av skapandet av hela den konstnärliga gestaltningen Saajve – mellan världar på förskolegården samt natur- och kulturstigen Ávnnastit i skogen.
För allmänheten. Ingen föranmälan behövs. Vi bjuder på något att äta och dricka vid elden!
Tid: 11 maj klockan 14.00 – 15.30
Plats: Gåsenvägen 2, Östersund
Utställning på Gaaltije Saemien Museume
I höst får vi ta del av konstprojektet Saajve – mellan världar i form av en utställning på Gaaltije Saemien Museume 20 september - 28 november 2025.
För allmänheten. Ingen föranmälan behövs. Fri entré.
Tid: 20 september – 28 november
Plats: Köpmangatan 58, Östersund
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera