Publicerad 2025-05-15

Ölambassadören vill lära folk dricka bättre

Från att brygga öl för kompisarna till att sälja på Systembolaget och några av Östersunds mer välrenommerade krogar – resan för Östersundsbryggerier har gått stadigt framåt. Även om de tre delägarna kanske aldrig kan leva enbart på verksamheten, drivs de av en stark vision: att få fler att uppskatta riktigt bra öl.

Porträttfoto.

Öl kan vara lika spännande som vin, menar Jesper Jemtehed. Han drömmer om krogar som profilerar sig med sitt ölsortiment, precis som de idag profilerar sig med vin, och vill öka kunskapen om öl på restauranger. Foto: Henrika Lavonius Wike.

Fastän produktionen går på högvarv är det tyst i bryggerilokalerna i Brunflo.

– Just nu jobbar jästen för fullt med våra julleveranser. Så vi andra kan ta det lugnare, säger Jesper Jemtehed medan han visar runt bland ståltankar och buteljeringsmaskiner.

På tankarna hänger handskrivna skyltar som skvallrar om innehållet – ”Vinterlager” står det på en, ”Julmust” på en annan.

– Vi brygger de flesta sorters öl, men att göra ljust lageröl är särskilt roligt. Det kräver större noggrannhet – man kan inte maskera sina misstag som i en IPA, säger Jesper.

Superhjältar ett av deras signum

Idag producerar Östersundsbryggerier runt 80 000 liter öl per år, men starten var enkel. Jesper och gymnasiekompisen Love Brande började experimentera hemma efter att Love sett en dokumentär om öl. Det ena gav det andra, och med ett 500-liters bryggverk i en före detta verkstad i Grytan började de ta ut svängarna och skapa öl med personlig twist – inspirerade av vänner.

Det var här som deras superhjälteöl blev till, en serie som fortfarande får nya medlemmar.

– Mofaza är Magnus, en barndomsvän från Brunflo som nu är sjukgymnast. The Preacher är Loves fru Hanna, som är kyrkoherde. Självklart blev hon en mörk stout, rivig och fyllig, säger Jesper med ett skratt.

En slang monteras.

Att driva bryggeri handlar mer om passion än pengar. Jesper delar sin tid mellan bryggeriet, jobbet som narkossköterska och extrajobb i Norge. Foto: Henrika Lavonius Wike.

2015 anställde de bryggaren Fredrik Ståhl på halvtid, och 2018 blev han delägare när bryggeriet ombildades till aktiebolag. I samma veva flyttade de till sina nuvarande lokaler och investerade i ett större bryggverk. Varumärket Jemtehed & Brande lever kvar och de har även skapat Östersunds Nya Ångbåtsbryggeri, som specialiserar sig på klassiska ölsorter som pils och veteöl.

Lovord, utmärkelser och utmaningar

Öltrenden växer stadigt och Jesper och hans kompanjoner möts av uppskattning och utmärkelser på mässor runt om i landet. Men att driva ett mikrobryggeri i glesbygd har sina utmaningar, förklarar han. Systembolagets sortimentsmodell innebär att små, lokala producenter endast kan sälja på upp till tio butiker inom en radie på 15 mil.

– Jag förstår deras utmaning med 450 små leverantörer som vill visa upp sin del av landet. Men för oss producenter blir det inte alltid bra lösningar, och det är synd för den här typen av företagsamhet, säger Jesper.

Trots det ser han många fördelar med att vara företagare.

– Det är friheten att påverka sin vardag. Och att få syssla med något kreativt som att brygga öl är bra för själen, även om inkomsterna inte är stora.

Porträttfoto.

– Det är roligt att våra öl får så mycket uppskattning på mässor, säger Jesper Jemtehed. Foto: Henrika Lavonius Wike.

Visionen om bättre öl

Framtiden för Östersundsbryggerier handlar inte bara om att brygga öl utan också om att sprida kunskap. Jesper hoppas att de ska kunna lära fler att uppskatta kvalitetsöl, så att drycken får samma status som vin på krogar.

– Vi vill visa skillnaden mellan massproducerad öl och hantverksöl. Att dricka bra öl istället för billig öl är ett hälsotänk i sig.

De har också tankar på att utveckla verksamheten med fler provningar, föreläsningar och kanske till och med en restaurang kopplad till bryggeriet.

– Vi kommer aldrig bli ett storvolymbryggeri. Det vi gör, gör vi i liten skala, och vi lägger lite extra tanke och kärlek i varje steg. Det är roligt när folk märker det, säger Jesper Jemtehed.

Näringsliv och Tillväxt

Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.

Länk till Näringsliv och Tillväxts sida "Företag, stöd och rådgivning"

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2025-05-15