Renare luft i Östersund – bästa mätresultaten på flera år
Under våren har mätvärdena för partikelföroreningar i centrala Östersund för första gången sedan 2020 gått emot den tidigare trenden och tydligt minskat. Vid slutet av maj var antalet överskridanden ungefär hälften så många som under motsvarande period tidigare år.

Nya arbetssätt stor del av förklaringen
Förklaringen finns till stor del i nya arbetssätt och stort engagemang från driftenheten på Teknisk förvaltning, samt bra samarbete med Karlstads kommun. Tillsammans har man delat erfarenheter och utifrån det utvecklat och finjusterat metoderna.
– Den långa våren och stora mängder grus har varit en rejäl utmaning i år, men vi har arbetat målmedvetet med att förbättra vårt arbetssätt, berättar Anna-Karin Sjölund, administrativ samordnare på GataPark Drift på Östersunds kommun.
– Vi har satsat på tidig vårsopning för att först få bort gruset och sedan vinterns vägdammdepåer. Här har vi anpassat arbetet efter vädret. Sopning kräver att man vattnar, så tidigt på våren har vi nyttjat den naturliga vätan på vägen tills temperaturen stigit. När dygnstemperaturen tillät kunde vi öka städningen av gator och gång- och cykelvägar. I år har vi dessutom använt vår nya Streetwasher som tvättar med högtryck för att minska dammet ytterligare, berättar Anna-Karin.
– Vi har även förbättrat och fått mer kontroll på vår dammbindning. Med en ny mätutrustning kan vi mäta hur mycket kloridjoner som finns kvar på vägbanan och utifrån det bestämma exakt när och hur mycket lake, det vill säga saltlösning, som behöver läggas ut. Det har gjort att vi kunnat minska mängden kalciumklorid som används och hålla salthalten på vägen under gränsvärdet där saltet kristalliserar sig och kan göra vägbanan hal.
– Vi har följt mätdata i realtid under hela våren för att se om förändringar berott på trafikbelastning, väderfenomen, salthalt eller annat. Vi på driften har verkligen varit på tårna för att försöka ligga steget före.
Informationskampanj för ökad förståelse och medvetenhet
Utöver det praktiska arbetet med vägbanan har kommunen också kört en informationskampanj för att öka medvetenheten om de skadliga partiklarna och uppmuntra till hållbara resval som gång, cykel och kollektivtrafik för att minska trafiktrycket. Förhoppningsvis har det ökat medborgarnas engagemang och bidragit till de förbättrade resultaten, men även skapat en ökad förståelse för åtgärder.
Vad händer härnäst?
Nu väntar en period av analysarbete där alla insamlade mätdata från både den gamla och nya mätstationen ska sammanställas och utvärderas. Arbetet handlar både om att bekräfta vilka åtgärder som haft störst effekt och planera för ytterligare förbättringar till nästa år.
– Vi ser fortsatt stor potential att minska halterna med hjälp av våra nya arbetssätt. Men vi behöver samtidigt arbeta vidare med andra åtgärder som beteendeförändring för att nå miljökvalitetsnormen, särskilt när den skärps om några år, säger Kjell Svanberg, förvaltningschef Samhällsbyggnad.
Ny skärpt miljökvalitetsnorm kräver fortsatt arbete
EU har antagit ett nytt luftkvalitetsdirektiv med skärpta normer för luftkvalitet som ska vara uppfyllda senast 2030. Fram till dess gäller de befintliga normerna, men den nya, striktare gränsen för partiklar (PM10), som är vårt största problem i Östersund, gör att vi behöver fortsätta utveckla våra åtgärder för att minska halterna av skadliga partiklar.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera