Bostad och ekonomi

Man och kvinna kramas.

”Jag kan aldrig bo så billigt som där jag bor idag”. Många som börjar tänka på att flytta till en modernare lägenhet märker ofta att kostnaden kan bli relativt hög i förhållande till vad man är van att betala för sitt boende.

Eftersom kostnaden för boendet ofta är en stor del av privatekonomin är det en viktig fråga för många – Hur mycket man vill eller kan betala för sitt boende varierar.

Det är viktigt att sätta kostnaden för boendet i relation till vilka behov bostaden ska fylla.

  • Är den nuvarande bostaden svår att ta hand om?
  • Är det är svårt att ta sig in och ut för dig eller någon närstående?

Om man svarar ja på någon av dessa frågor kanske det har ett värde att betala mer för boendet.

Det är också viktigt att tänka över om man kan förbättra sin ekonomiska situation kopplat till boendet. Här är några tips:

Bostadstillägg

Tänk på att du kan ha rätt att få bostadstillägg.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen. Flera faktorer påverkar, bland annat din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar.

Du som fyllt 65 år vänder dig till Pensionsmyndigheten. Där kan du själv göra en beräkning för att ta reda på om du kan få bostadstillägg.

Länk till sidan "Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?" på ostersund.se

Är du under 65 år vänder du dig till Försäkringskassan.

Äldreförsörjningsstöd

Äldreförsörjningsstödet är ett stöd för dig som har låg eller ingen pension och innebär att du ska kunna betala för din försörjning och ditt boende så att du får en skälig levnadsnivå. När du ansöker om äldreförsörjningsstöd prövar vi alltid samtidigt om du också har rätt till bostadstillägg.

Länk till sidan "Äldreförsörjningsstöd" på pensionsmyndigheten.se

Hyra ut din bostad?

Kanske har du större bostadsyta än du behöver.

Att hyra ut delar av bostaden är ett sätt att bättra på din ekonomi, samtidigt som du bidrar till att vi behåller människor och viktig kompetens i Östersund.

Länk till sidan "Hyra ut din bostad" på ostersund.se

Sidan uppdaterad 2024-02-02