Hyr ut din bostad

Har du husrum över? Genom att hyra ut din bostad kan du bidra till att kompetens som behövs stannar kvar i Östersund, och dessutom kan du få en extra fast inkomst. På den här sidan hittar du information för att komma igång.

Hyresavtal, lagar och regler

Avstående från besittningsskydd

Avstående från besittningsskydd innebär att hyresgästen måste flytta om hyresavtalet upphör av någon sådan särskild anledning, som parterna har enats om och som finns beskriven i överenskommelsen. Om en sådan anledning uppkommer har hyresgästen alltså avstått från sitt besittningsskydd och sin rätt att få förlängningsfrågan prövad i hyresnämnden.

Hyresnämnden om avstående från besittningsskydd

Hyresavtal

Mallar för att skriva ett hyresavtal med din hyresgäst hittar du hos till exempel Hyresgästföreningens eller Blocket.

Hyresgästföreningens blankett för att hyra ut

Hyresnämnden

Hyresnämnden medlar i tvister som rör bostäder och lokaler. Hyresnämnden fattar också beslut i en rad frågor. På deras webbplats hittar du information om regler kring uthyrning.

Hyresnämndens webbplats

Lagar

Hyreslagen gäller dig som hyr ut fler än en bostad. Privatuthyrningslagen gäller vid uthyrning av egen bostad, på Hyresnämndens webbplats hittar du exempel om hur den används.

Hyreslagen

Privatuthyrningslagen

Skatteavdrag

Visste du att de första 40 000 kronor du får in i överskott för året är skattefria genom ett schablonavdrag? På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om detta och räkna ut hur mycket du ska betala i skatt när du hyr ut.

Skatteverket om att hyra ut bostad

Hyra ut rum

Att hyra ut ett rum i din bostad där hyresgästen har tillgång till bostadens alla utrymmen kräver varken bygglov eller bygganmälan.

Anmälan krävs endast om hyresgästen ska ha egna faciliteter avseende personhygien, matlagning, daglig samvaro samt utrymme för måltider. Läs mer under rubriken Bygga för att hyra ut.

Bygga för att hyra ut

Du som äger ett enbostadshus har möjlighet att inreda ytterligare en bostad i byggnaden utan bygglov.

Du måste alltid anmäla detta till kommunen och avvakta ett startbesked innan du får börja bygga. Till exempel så är det möjligt att inreda en lägenhet på vinden eller i källaren utan bygglov trots att detaljplanen säger att det är förbjudet.

Det finns inga begränsningar vad gäller bostadens storlek, däremot innebär lagkraven för byggandet att den nya bostaden inte får vara hur liten som helst.

Kontakta kommunens kundcenter på 063-14 30 00 för att reda ut vad som gäller för just din byggnad.

Undantag som kräver bygglov

Ändringar i fasaden

Om din anmälan innebär förändringar på byggnadens yttre måste du ansöka om bygglov. Dessa föränd­ringar kan till exempel vara att ändra på fasaden genom att skapa nya fönster eller dörrar.

Byggnad med två bostäder eller fler

Om byggnaden redan innehåller två bostäder eller fler måste du ansöka om bygglov för att inreda ytterligare en bostad.

Utrymme som använts till annat

Om det utrymme som du inreder tidigare har använts till något annat, till exempel kontor eller dylikt, måste du ansöka om bygglov.

Åtgärda eller förändra en byggnad

Snickare med ett verktygsbälte

Bygga attefallshus för att hyra ut

Om du vill bygga en komplementbyggnad i form av ett attefallshus för att hyra ut så hittar du mer information om det här på sidan Attefallshus.

Attefallshus (komplementbyggnad)

Bygga billigt - tänk på det här

Det går att bygga billigare om du tänker till innan du sätter igång. Här följer några tips och länkar till olika webbplatser med information som du kan använda dig av.

Sex viktiga tips

  • Planering av tid och pengar. Ge varje skede tillräckligt mycket tid, ofta mer än du tror.
  • Skapa en realistisk budget, ta hjälp om du behöver. Räkna på avskrivningstiden, är det lönande? Hur mycket hyra måste du ta ut?
  • Använd standardiserade mått och enheter, specialanpassning kostar mer.
  • Vilken värmekälla är aktuell? Går det att koppla ihop med befintligt bostadshus?
  • En stor kostnadsdrivare i husbyggnad är anläggning av vatten och avlopp. Välj en god placering med hjälp av befintliga ledningar, då kan du undvika långa och dyra schaktarbeten i marken.
  • Gör en del av jobbet själv om du vill och kan.

Köp ett färdigt koncept

Om du ska bygga ett attefallshus kan du köpa ett färdigt koncept med kompletta ritningar. Då vet du vad du får och har tidigt en prislapp på investeringen.

Vad vill du göra?

Ett hus är komplext. Läs på om vilka delar som är aktuella för just dig och skapa dig en uppfattning om vad du vill göra.

Ekobyggportalen.se: Att välja konstruktion

Traradhuset.se: Konstruktionsexempel för husets olika delar

Vilket sorts hus behöver du?

Tänk igenom utförandet av huset. Hur ska det ligga? Vart ska huset stå på tomten? Vad får det kosta? Hur har andra gjort? Det finns många frågor du kan ställa dig själv innan du börjar bygga.

Hemnet.se: ”10 tips när du ska bygga hus”

Tips

Bygg smått, använd billigare byggmaterial, krångla inte till det och kopiera andras ritningar.

Byggahus.se: ”Så bygger du billigare

Hem & Hyra: ”Det går visst att bygga billigt"

Hustillverkare.nu

Goda exempel

Film 1: I denna film får du höra Lars-Göran Lundberg från Östersund berätta om hur han tycker det fungerar att hyra ut sin stuga på tomten.

 

Film 2: I denna film får du träffa familjen Ola Sandberg och Yonas som varit hyresgäst på gården i tre år.

 

Film 3: I denna film från Falu kommun möter du hyresvärden Colette som hyr ut en del av sin lägenhet i Falun till en mamma och hennes dotter.

Sidan uppdaterad 2024-09-04