Trygghet och brottsförebyggande arbete
Vi alla har ett behov av att känna trygghet och säkerhet - i hemmet, på jobbet, i skolan och när vi går på stan. Trygghet och brottsförebyggande arbete är därför en viktig del för att skapa en trygg och säker kommun.
Kommunen arbetar med trygghet på många olika sätt - både enskilt och tillsammans med andra aktörer i samhället. Många av de brott som sker går att förebygga. Men för att detta ska lyckas krävs engagemang, kunskap och uthållighet. Dessutom måste vi samarbeta med varandra för att brottsligheten ska minska. Vi fyller alla en viktig funktion i detta arbete.
Samverkan mellan polis och kommun
Rikspolisstyrelsen, Brottsförebyggande rådet och SKL har gemensamt tagit fram en handbok i samverkan kring brottsförebyggande arbete på det lokala planet. De tre organisationerna har rekommenderat länspolismyndigheterna och kommunerna att teckna lokala samverkansavtal.
Trygghetsnavet
För att öka tryggheten på Busstorget och även i centrala Östersund öppnar Östersunds kommun tillsammans med Polisen Trygghetsnavet på Busstorget, i Social- och arbetsmarknadsförvaltningens gamla lokaler.
Den 20 december 2023, 15.00 sker invigningen.
Polis, Uppsökande teamet och den nystartade gruppen Ungdomsgruppen ska kunna samla i lokalen och utgå från den i sitt trygghetsskapande arbete. Trygghetsnavet ska göra att den sociala närvaron på Busstorget ökar och att vi effektivare kan nå medborgare i behov av stöd.
Fordonshinder
För att öka tryggheten i stadskärnan kommer kommunen att påbörja ett långsiktigt arbete med fordonshinder i stadskärnan. Tisdagen den 17 september 2019 påbörjas utplaceringen av fordonshinde där det till vardags rör sig mycket människor.
Utplacering av fordonshinder kommer att ske i tre steg: En testperiod med blomlådor som följs av en period med semipermanenta hinder som i ett sista steg blir permanenta.
Grannsamverkan
Grannsamverkan är en nationell, brottsförebyggande metod där boende i samarbete med Polisen hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområde.
Grannsamverkan är ett sätt att bli medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten, framförallt genom att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder. Förutom detta är ett viktigt mål att bygga sociala nätverka och öka engagemanget i ett område.
Hjärtstartare
Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. När någon drabbas av hjärtstopp är det viktigt att omgivningen agerar snabbt för att öka chansen för överlevnad. Det kan ske med hjälp av hjärt- lungräddning i kombination med en hjärtstartare som kan återställa hjärtrytmen.
I Östersunds kommun är flera hjärtstartare placerade i offentliga miljöer för att öka möjligheterna till snabb hjälp vid ett plötsligt hjärtstopp.
Trygghetsvandringar
Trygghetsvandringar är en metod för att undersöka hur människor trivs och använder sin närmiljö och innebär att en grupp människor promenerar genom ett område och systematiskt inventerar det ur trygghetssynpunkt.
Grundtanken är att de som bor och verkar i lokalsamhället har störst kännedom om sin närmiljö och att deras erfarenheter är viktiga att ta tillvara. Under en trygghetsvandring deltar därför både medborgare och ansvariga från kommunen. Andra som deltar kan vara polis, fastighetsägare, politiker och föreningar.
De åtgärder som tas upp under trygghetsvandringarna sammanställs och följs upp. Därefter tar kommunen fram ett antal åtgärder i dialog med andra berörda myndigheter och fastighetsägare.
Det kan handla om att identifiera så kallade enkelt avhjälpta hinder – sådant som kan göra området tryggare och lättare att ta sig runt i. Det kan exempelvis handla om belysning, buskage, trottoarkanter, parkbänkar och gångvägar i det begränsade området.
Idag är det stora skillnader i vår upplevelse av trygghet när vi rör oss ute, framför allt mellan kvinnor och män men också mellan andra grupper i samhället. Att alla människor känner sig trygga nog att röra sig på offentliga platser handlar i grunden om att skapa ett demokratiskt samhälle.
Nattvandra
Ungdomar som vistas ute efter skoltid, helgkvällar och nätter behöver fler vuxna omkring sig. Nattvandrarna ska finnas där ungdomarna finns, fullt synliga och tillgängliga på gator och torg.
Som ”nattvandrare” är du varken polis, vakt eller social myndighet. Du är bara en vuxen som vågar vara just vuxen – som bryr sig om, och tar sitt ansvar. Tanken är att du som nattvandrare skapar förtroende och trygghet genom att ställa upp för ungdomar som behöver stöd. Det kan handla om att lyssna, medla, plåstra om eller påkalla hjälp om det skulle behövas.
Östersunds kommun samarbetar med organisationen Nattvandring.nu för att stärka och utveckla de vuxnas engagemang till ett tryggare Östersund. Samarbetet är ett så kallat Idéellt Offentligt Partnerskap (IOP).
Läs mer om nattvandring.nu
Vill du engagera dig?
Är du över 18 år och vill vara en förebild för ungdomar - då kan du bli nattvandrare! Nattvandring.nu tillhandahåller jackor, försäkring, trycksaker och annat som du kan tänkas behöva.
Kontakta Nils-Ivar Odelberg, 073-181 67 12