Publicerad 2024-05-17

Nytt i stan: Cirkulära pop up-butiken LOOP!

Den 15 maj slog den cirkulära pop up-butiken LOOP upp portarna i Kärnan galleria. 30 spännande lokala och nationella företag visar upp sina cirkulära produkter för östersundsborna i butiken – som naturligtvis är inredd med återbruk! I butiken arrangeras också spännande workshops.

Ingång till butiken med varor och skyltdocka klädd i rosa kavaj

Vad är LOOP?

LOOP är ett av flera pilotprojekt inom kommunens arbete med den kommande kretsloppsparken. Genom att skapa en cirkulär pop up-butik under en begränsad period kan vi både ge östersundsborna en bättre bild av vad cirkulär konsumtion innebär och testa hur vi bäst kan samverka med företag för att minska avfallet och ta bättre hand om de resurser som finns. Plus – det är roligt!

Var finns LOOP?

LOOP ligger i Kärnan galleria, och håller öppet 15 maj–16 juni. 4,5 maxade veckor av återbruk, resurssparande produkter, innovativa lösningar och härlig remake. Det arrangeras också en rad workshops av duktiga kreatörer och experter i butiken!

Vad behöver vi mer veta om LOOP?

Vi vill gärna också berätta att butiken inretts med återbruk förstås! Förutom en del inredning som vi fått låna eller överta av butikens förra innehavare så är inredningen byggd av återbruk. Ett gäng OSB-skivor som använts för att skydda golven under bygget av Odensalaskolan räddades av kommunens byggåterbruk Varvet, och sen byggde Snickeri- & textilgruppen på kommunens Tekniska förvaltning fina podier och målade dem i LOOPs karamelliga färger. I skyltfönstret hänger vita gardiner lånade av Rådhuset (som renoveras just nu).

Produkter till salu på vitt podium

Vad blir det för workshops?

Den första, en Spill in-eftermiddag med återbrukspyssel tillsammans med Spilloteket, äger rum redan söndag den 19 maj. Därefter får östersundsborna möjlighet att lära sig allt från att reparera trasigt porslin och laga och dekorera kläder med japanska tekniker till att rekonditionera möbler och fläta och virka med återbruksmaterial. Alla workshops leds av kunniga experter på ämnet, och har förstås resurssparande och återbruk i fokus.

Här är hela schemat för alla kommande workshops i LOOP. Samtliga är helt kostnadsfria, men antalet platser är begränsat och därför krävs anmälan. Du anmäler dig via länkarna nedan:

Söndag 19 maj: Spill in – pyssla med återbruk, Spilloteket

Onsdag 23 maj: Fläta med återbruk – Emma Dahlqvist

Söndag 26 maj: Laga med sashiko – Ingela Nilsson

Onsdag 29 maj: Laga med kintsugi – Isabelle McAllister

Söndag 2 juni: Virka cirkulärt – Martin Etlinger/Martin UpNorth

Lördag 8 juni: Första hjälpen för retromöbler – Nostalgioasen

Hur kan man följa vad som händer med LOOP?

Allt som rör LOOP kan följas via Östersund kommuns hemsida
och Instagramkontot @kretsloppsparken.osd.

Fakta om LOOP

LOOP kommer att drivas under perioden 15 maj–16 juni av Östersunds kommun som ett av flera pilotprojekt kopplat till den kommande kretsloppsparken. LOOP är en del i Viable Cities satsning Klimatneutrala Östersund 2030 med finansiering från Energimyndigheten, Vinnova och Formas.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-24