Publicerad 2024-05-22

Fira studenterna! Men inte med plastkonfetti

Inför årets studentfirande vill vi påminna om att det, enligt lag, är förbjudet att använda plastkonfetti utomhus. Men det finns miljövänliga alternativ!

Tre studentmössor som hålls upp i luften av tre armar med grönska i bakgrunden

Förordning (2021:996) om engångsprodukter, § 16 lyder, kort och gott "Konfetti som innehåller plast får inte användas utomhus".

Plastkonfettin kan göra en världsomsegling

Det är ju inte så konstigt att vi har en lag som förbjuder konfetti av plast. Plastkonfetti är omöjligt att städa upp. Den förs med vindar och vatten ut i vår natur där det tar evigheter för plasten att brytas ned. Visst har du hört talas om mikroplaster?

Läs mer om mikroplaster på Håll Sverige Rents hemsida

Närbild på gräsmatta som är översållad med plastkonfetti

Och det är inte bara ett lokalt problem. Konfetti som landar på marken i Östersund följer lätt med regnvatten ner i rännstensbrunnarna och ut i Storsjön. Därifrån förs den med strömmarna vidare via Indalsälven ut i Bottenhavet.

Alternativ till plastkonfetti

Använd blomblad eller torkade blommor, blås såpbubblor eller gör egen konfetti genom att stansa ut konfetti ur löv med en pappersstans. Det finns också kanoner med konfetti och serpentiner av rispapper att köpa. Sök efter "nedbrytbart" eller "miljövänligt".

Går det att fira och ha roligt utan att slå sönder glasflaskor och skräpa ned?

Vi undrar också om det går att undvika att slå sönder glasflaskor och skräpa ned när studenten ska firas. Även nedskräpning är, enligt lag, förbjudet. Och att plocka upp glasskärvor ur en gräsmatta är heller inte lätt.

Med denna hälsning tillönskas alla studenter glada och minnesvärda dagar av parkpersonalen på GataPark, Östersunds kommun!

Läs mer om hur vi tänker när det gäller skräp

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-22