Publicerad 2024-05-29

Har du invasiva växter i din trädgård?

Främmande växter som människan har fört hit från andra delar av världen, kan vara ett hot mot den biologiska mångfalden. Vi kallar dem främmande, invasiva arter. De hör inte hemma i vår natur och de tränger ut våra inhemska växter och kan lätt ta över hela områden. Vissa invasiva växter har du, som fastighetsägare, ett lagstadgat ansvar att bekämpa.

Jättebalsamin är en sådan växt som måste bekämpas. Just nu tar vi itu med de bestånd av jättebalsamin som vi känner till på kommunal mark. Gör som vi! Ta itu med dina invasiva växter nu, innan de börjat blomma och går i frö!

Rosa blomma som är högre än en man

Jättebalsamin är en invasiv art som kväver annan växtlighet

Ett sätt att bekämpa är att börja tidigt med att slå och slå och slå ... Klippa ner och klippa ner och klippa ner ... Då utarmar du växten. Men ta reda på om vad som funkar bäst för just din växt. Och tänk på att hantera trädgårdsavfallet på rätt sätt så att du inte sprider växten mera!

Läs mer om invasiva växter; hur du känner igen dem och vad du kan göra för att bekämpa dem

Rapportera invasiva växter till invasivaarter.nu

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-29