Bräddning lättar på trycket vid skyfall och snösmältning
Vid kraftiga skyfall och intensiv snösmältning släpper vi ibland ut avloppsvatten i naturen för att undvika översvämning, vi bräddar. Det gör vi för att minska på trycket på ledningsnät och pumpstationer. Vi gör det dock bara i undantagsfall och inte hur som helst, så du behöver inte vara orolig.
I början av augusti kom det kraftiga regn i Östersund. Dropparna studsade mot vägbanan, vattnet forsade på bilen som om man satt i en biltvätt och det rann inte undan i gallerbrunnarna.
När det kommer mycket regn på kort tid kan ledningsnätet och pumpstationerna bli överbelastade. Det kan bero på att det är så mycket vatten i marken att det börjar rinna in i spruckna avloppsledningar, eller på grund av att regnvattnet felaktigt är kopplat till avloppsledningarna. För att det inte ska trycka upp vatten i någons källare släpper vi ut det i naturen – vi bräddar.
Mest bräddning vid snösmältningen
– Bräddning är ett undantag, just för att det inte ska bli översvämning i någons källare, förklarar Joacim Sundqvist, utredningsingenjör på Avfall VA. Det fungerar som det där hålet i handfatet där vattnet rinner ner i avloppet istället för över kanten och ner på golvet.
När bräddning sker på grund av för mycket vatten i ledningarna blir avloppsvattnet som släpps ut väldigt utspätt av regn och smältvatten. Vi bräddar inte heller var som helst utan vid våra pumpstationer och på utvalda platser längs ledningsnätet.
I sommar har vi inte haft någon bräddning i närheten av någon badplats. Det finns ett par ställen där en bräddning kan ske i närheten av en badplats men vattnet som rinner ut då sprids fort med vind och strömmar. Man kan tänka på att inte bada direkt efter ett kraftigt regn, för säkerhets skull.
Bräddning kan också orsakas av stopp i avloppsledningen. Stoppet kan bero på att det är något som hamnat i avloppet som inte ska vara där. Till exempel blöjor, våtservetter, microfibertrasor eller fett som stelnar i rören och blir till en propp. Ett stopp kan också orsakas av att ledningen är trasig, igentäppt av rötter eller sten till exempel.
En del av ledningsnätet i Östersunds kommun är från 50‑talet. Varje år renoverar vi ledningar som är äldre eller som vi vet har läckor. Vi har dock inte resurser att renovera så mycket som vi skulle behöva göra.
Stora rör leder ut regnvatten eller renat avloppsvatten i Storsjön
Om man går längs Storsjöns strand kan man på vissa platser se stora rör som går ut i sjön. Det är utlopp till dagvattenledningar som tar undan regn- och smältvatten. På grund av damm och nedbrutna växtdelar som spolas bort från våra gator kan det skumma vid utloppen när det regnar mycket. Det kan också komma med sand, grus och jord. Även reningsverket leder ut vatten till sjöar och vattendrag, men det är först efter att det är ordentligt renat. Det är inte de rören du ser längs Storsjöns strand.
Vill du läsa mer?
Länk till dagvattensidan
Länk till våra reningsverk
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera