”Jag upplever att vår bransch vill göra rätt”
Marianne Kurtson firar 30 år som VD för familjeägda logistikföretaget Sandberg & Jonsson. I en bransch som möter ökande krav på hållbarhet ser Marianne möjligheter att göra skillnad. "Vi kan åstadkomma mer än att bara byta bränsle om vi vågar tänka nytt och utmana gamla arbetssätt," säger hon.

– Det är svårt att förutse teknikutvecklingen, men jag hoppas vi kan bidra till att lösa miljöfrågorna. Det har hänt otroligt mycket på kort tid – två generationer före oss körde med häst och vagn. Och det kommer att hända ännu mer framöver, säger Marianne Kurtson. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Du ser dem varje dag men tänker kanske inte på dem. Sandberg & Jonssons vita lastbilar fyller butikshyllor och ser till att Schenkers leveranser når fram.
– Sju dagar i veckan, dygnet runt, levererar vi livsmedel, mediciner, gods och paket. Det går så smidigt att få ens reflekterar över det, säger Marianne Kurtson på företagets kontor i Odenskog, Östersund.
Sandberg & Jonsson grundades 1951 av Mariannes pappa och hans morbror. Marianne började efter gymnasiet, trots att pappan först ville att hon skulle studera vidare. Hon hittade snabbt sin roll i företaget och blev VD redan 1994, vid 36 års ålder. Hennes två bröder har också varit verksamma i företaget.
– Det var ett stort ansvar att bli chef. Året präglades av höga räntor och bolaget hade haft en extern VD och gått med förlust under några år. Men banken och en fordonsleverantör trodde på oss, och vi lyckades vända till svarta siffror redan första året, berättar hon.

En montör från koncernens verkstadsbolag Fagerbacken Service monterar kylaggregat på en ny livsmedelslastbil. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Mer än transporter – ett samhällsuppdrag
Sedan dess har företaget haft en stabil ekonomi och Marianne har förstås bidragit till att det blivit så. Hon har alltid varit mer intresserad av företagandet än av själva bilarna – dessa tar hennes bror hand om som fordonsansvarig.
– Jag tror att vi varit mer företagare än åkeriföretagare, om du förstår vad jag menar. Jag vill att vi ska vara ett seriöst företag som respekteras för vår viktiga samhällsroll. Och eftersom det är så nära mellan plus och minus i vår bransch måste man ha stenkoll – det går fort åt fel håll, säger hon.
Att vara kvinna i transportbranschen har aldrig varit ett problem för Marianne. I början kände hon ibland ögonen på sig som ”chefens dotter” och vissa frågor kunde irritera – som ”hur får du ihop jobbet med familjen?”
– Den frågan skulle de aldrig ställa till en man… jo, kanske idag, faktiskt! Men inte då. Annars har jag aldrig mött negativa attityder. Vår transportörorganisation BTF har tvärtom varit duktiga på att lyfta fram kvinnor, säger Marianne som idag sitter i BTF:s styrelse.

Marianne Kurtson uppskattar företagandet och gläds åt att ha haft en roll där hon kunnat påverka under lång tid. Foto: Henrika Lavonius Wike.
Elektrifiering manar till nytänk
Marianne beskriver transportbranschen som både spännande och utmanande. Olyckor, omfattande regelverk och snabba tekniska förändringar hör till vardagen.
– Jag upplever att vår bransch vill göra rätt när det gäller hållbarhet; vi vill ta ansvar för människor och miljö. Men vi måste också kunna ta ut de extra kostnaderna från marknaden för att överleva, säger hon.
Sandberg & Jonsson har idag tre ellastbilar som används för lokala transporter i Östersund. Investeringarna är dyra och de kräver nytänkande för att bli lönsamma. Marianne konstaterar att miljöarbete handlar om mer än att byta bränsle.
– I stort sett varje distributionslastbil står still två tredjedelar av dygnet. Det är ett stort slöseri. Om vi kan öka användningen, kanske genom att köra både morgon och kväll, blir det både ekonomiskt och hållbart, säger Marianne.
Ett samarbete med bland annat Östersunds kommun har visat att det går att köra två arbetspass med ellastbil även under vintern. De är tysta nog för leveranser kvällstid, vilket dessutom minskar säkerhetsriskerna på skolor och förskolor.
– Det kräver att både vi transportörer och våra kunder börjar tänka annorlunda. Vår bransch är lite konservativ, men det är väldigt roligt när man lyckas få igenom den här typen av förändringar, säger hon.
Kvinnors företagande i fokus 2025
Näringslivet är en viktig del i kommunen och ett bra företagsklimat är oerhört viktigt för Östersunds utveckling och framtid. En viktig pusselbit för en vital och hållbar ekonomi är kvinnors företagande. Under 2025 kommer vi därför löpande att presentera ett antal kvinnor som driver företag i Östersund. Vi tror att de kan inspirera både kvinnor och män genom sin företagsamhet.
Få hjälp av Näringsliv och Tillväxt
Vi på kommunen vill förenkla företagarlivet och erbjuder därför stöd och aktiviteter för dig som företagare.
Länk till Näringsliv och Tillväxts sida "Företag, stöd och rådgivning"
Artiklar i artikelserien om kvinnor som driver företag
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera