Publicerad 2024-03-22

Loop – cirkulär pop up-butik öppnar i Östersund

Nyfiken på framtiden? Snart öppnar den tillfälliga cirkulära butiken Loop i Östersund – fylld med framtidens resurssmarta produkter och tjänster. Butiken, som är en satsning av Östersunds kommun, öppnar i centrala Östersund i mitten av maj och håller öppet under en dryg månad.

Kampanjbild Loop - cirkulär pop up-butik

Just nu är planeringen för projektet i full gång, och förhoppningen är samla utvald och kurerad secondhand, remake - återbrukade produkter, hyrtjänster och andra resurseffektiva koncept. Ambitionen är så många aktörer som möjligt med lokal anknytning.

– Testet med pop up-butiken är en av flera spännande delar i arbetet med den kommande kretsloppsparken, vår nya återvinningscentral med återbrukscentrum. Det är ett enormt projekt som tar många år att planera och färdigställa, men under tiden passar vi på att testa delar av de omkring 20 verksamheter som ska ingå där. Både för att se hur idéerna funkar i verkligheten, men också för att skapa en dialog med både näringsliv och medborgare. Vad efterfrågar de? Och hur kan vi bäst bidra till en cirkulär ekonomi och minskat avfall? Undrar Johanna Leymann, projektledare för kretsloppsparken på Östersunds kommun.

Ett skyltfönster mot framtiden

Pop up-butiken blir ett skyltfönster som samlar massor av spännande och noga utvalda exempel på ett ställe.

Målet är att östersundsborna genom Loop ska få upp ögonen för fördelarna med cirkulär ekonomi. Vi vill visa att framtiden inte bara är mer resurseffektiv, utan också smartare, roligare och mer kreativ.

Det säger Emma Sundh, nationell hållbarhetsprofil som projektleder Loop tillsammans med Maria Soxbo, även hon nationellt känd för sitt engagemang i klimat- och hållbarhetsfrågor.

Svenskt koncept, internationell succé

Cirkulära gallerior, marknadsplatser och butiker är något som allt fler kommuner och städer satsar på. Både som ett sätt att bana väg för det lokala näringslivets klimatomställning, men också för att ge medborgarna möjligheten att kika in i framtiden, så att de lättare kan förstå omställningen och göra resurssmarta val.

2015 öppnade världens första återbruksgalleria, ReTuna, i Eskilstuna. Den drivs av Eskilstuna Energi i anslutning till en återvinningscentral, och har sedan premiären lockat både besökare och media från hela världen. Med tiden har ReTuna både blivit ett slags testlabb för cirkulära affärsmodeller, och inspirerat till andra cirkulära marknadsplatser runt om i Sverige. Numera finns det cirkulära gallerior i bland annat Sundsvall, Karlstad och Härnösand och nu är det alltså dags för Östersund att testa konceptet.

Låg andel cirkulär ekonomi i Sverige

I dagsläget är det bara 3,4 procent av Sveriges ekonomi som är cirkulär. Det är lågt i jämförelse med världssnittet som ligger på 7,2 procent. Många länder har kommit betydligt längre i omställningen – exempelvis Nederländerna vars ekonomi redan till 24,5 procent är cirkulär. Enligt Circular Gap Report kan Sverige genom cirkulär ekonomi minska konsumtionen med hela 42,6 procent.

– Vi behöver steppa upp! Östersund och Sverige ska ju inte halka efter, utan tvärtom ligga i framkant och skapa konkurrensfördelar. Här kan Loop bli en viktig pusselbit på många sätt, inte minst för att låta aktörer som inte ännu tagit steget att bli cirkulära få provtrycka sina idéer. Och vem vet, kanske kan Loop också så frön hos lokala entreprenörer och företag till nya innovationer och affärsidéer? Östersund har alla förutsättningar för att bli den självklara platsen för framtidens företag, säger Maria Soxbo.

Frågor och mer information, vänligen kontakta:

Maria Soxbo, projektledare Loop, Östersunds kommun
070 - 759 42 35, maria.soxbo@ostersund.se
Emma Sundh, projektledare Loop, Östersunds kommun
070 - 090 15 77, emma.sundh@ostersund.se

Övriga frågor om kretsloppsparken:

Johanna Leymann, projektledare kretsloppsparken
076 - 148 41 77, johanna.leymann@ostersund.se

Loop kommer att drivas av Östersunds kommun med finansiellt stöd från Viable Cities som ett av flera pilotprojekt kopplat till den kommande kretsloppsparken. Du kan följa projektet via vår hemsida Ostersund.se och på Instagramkontot @kretsloppsparken.osd

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-03-22