Familjehem

Ett barn eller en ungdom som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar kan behöva bo i ett annat hem - ett familjehem.

Två barn spelar spel med en vuxen kvinna.

Vill du/ni bli familjehem?

Gör en intresseanmälan till Familjehemscentrum via Familjehem Sverige, länken finns här nedan:

Banner som länkar vidare till intresseanmälan

Så fungerar det

En social­sekreterare kommer att kontakta er för mer information när du har gjort en intresseanmälan. Därefter skickas en ansökan till er som ni fyller i och sänder tillbaka till Familje­hems­centrum.

Innan man blir familjehem görs en utredning där vi bland annat tar registerutdrag från socialtjänst, Polismyndigheten, Försäkringskassan och Kronofogden. Vi gör också hembesök, intervjuer med dig/er och pratar med referenter.

Sju av Jämtlands åtta kommuner vänder sig till Familjehemscentrum när de behöver ett familjehem till ett barn/­ungdom. Kanske just det här barnet/­ungdomen skulle passa ihop med er familj?

Vi kontaktar er på nytt för att diskutera igenom en eventuell placering. Det är socialnämnden i den placerande kommunen som beslutar om varje familje­hems­placering.

Vad är ett familjehem?

Ett familjehem är en helt vanlig familj som öppnar sitt hem för barn eller ungdomar. Uppdraget kan gälla för kort eller lång tid

I Jämtlands län samarbetar sju kommuner; Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund, genom Familjehemscentrum Jämtlands län. På Familjehemscentrum rekryterar, utreder och utbildar vi blivande familjehem.

Familjehem - en vanlig familj som öppnar sitt hem

Det finns inga "perfekta familjer". Vi tror att det finns många olika slags familjer som alla har olika styrkor och förmågor. Familjehem är helt vanliga familjer som öppnar sitt hem för att hjälpa ett barn eller ungdom som inte kan bo hos sina föräldrar.

Vad krävs för att bli ett familjehem?

För att bli familjehem behöver ni ha:

  • Erfarenhet av barn och ungdomar
  • Tid, ork och intresse för andra människor
  • Ett tryggt hem med stabila relationer. Hela familjen, inklusive biologiska barn, måste vara överens och vilja ta emot ett barn/ungdom. Det är viktigt att de vuxna i hemmet är trygga och att barnet känner sig accepterat och välkommet.

Några formella krav på yrke och utbildning finns inte. Ni kan vara gift, sambo eller ensam­stående. Med eller utan barn. Bo på landet eller stan. I hus eller lägenhet. Vara född i Sverige eller i ett annat land. Alla barn har olika förutsättningar och vi vill hitta rätt familj till varje barn.

Banner som länkar vidare till: testa dig själv - är du en familjehemsförälder?

Vill du veta mer?

Har du funderingar kring att ta emot ett barn eller en ungdom?

Läs vanliga frågor och svar

Socialstyrelsens information om insatser för barn

Sidan uppdaterad 2022-06-29