Familjehem

Ett barn eller en ungdom som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar kan behöva bo i ett annat hem - ett familjehem.

Två barn spelar spel med en vuxen kvinna.

Vill du/ni bli familjehem?

Gör en intresseanmälan till Familjehemscentrum via Familjehem Sverige, länken finns här nedan. En social­sekreterare kommer att kontakta er för mer information. Därefter skickas en ansökan hem till er som ni fyller i och sänder tillbaka till Familje­hems­centrum.

Lämna intressanmälan för att bli familjehem till Familjehem Sverige

För att bli familjehem behöver ni genomgå en utredning som innefattar bland annat utdrag från social- och polisregister, hembesök, intervjuer och kontakt med referenter.

Kommunerna i Jämtlands län vänder sig till Familjehemscentrum när de behöver ett familjehem till ett barn/­ungdom. Kanske just det här barnet/­ungdomen skulle passa ihop med er familj?

Vi kontakter er på nytt för att diskutera igenom en eventuell placering. Det är socialnämnden i den placerande kommunen som beslutar om varje familje­hems­placering.

Vad är ett familjehem?

Ett familjehem är en helt vanlig familj som på uppdrag av socialnämnden öppnar sitt hem mer stadigvarande för barn eller ungdomar. Uppdraget kan gälla kortare eller längre tid.

I Jämtlands län samarbetar sju kommuner; Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre och Östersund, genom Familjehemscentrum Jämtlands län. På Familjehemscentrum rekryterar, utreder och utbildar vi blivande familjehem.

Så blir ni ett familjehem

Det finns inga "perfekta familjer". Vi tror att det finns många olika slags familjer som alla har olika styrkor och förmågor. Familjehem är helt vanliga familjer som öppnar sitt hem för att hjälpa ett barn eller ungdom som inte kan bo hos sina föräldrar.

Vad krävs för att du/ni ska kunna bli ett familjehem?

För att bli familjehem behöver ni ha:

  • Erfarenhet av barn och ungdomar
  • Tid, ork och intresse för andra människor
  • Ett tryggt hem med stabila relationer. Hela familjen, inklusive biologiska barn, måste vara överens och vilja ta emot ett barn/ungdom. Det är viktigt att de vuxna i hemmet är trygga och att barnet känner sig accepterat och välkommet samt att det finns någon att anförtro sig åt.

Några formella krav på yrke och utbildning finns inte. Ni kan vara gift, sambo eller ensam­stående. Med eller utan barn. Bo på landet eller stan. I hus eller lägenhet. Vara född i Sverige eller i ett annat land. Alla barn har olika förutsättningar och vi vill hitta rätt familj till varje barn.

Vill du veta mer?

Har du funderingar kring att ta emot ett barn eller en ungdom?

Läs vanliga frågor och svar

Gör ett självtest hos Familjehem Sverige

Socialstyrelsens information om insatser för barn

Hjälpte informationen på sidan dig?
Sidan uppdaterad 2022-03-04