Varvet - återbruk av byggmaterial

Tänk er en framtid där fastigheter ses som värdefulla materialbanker och där byggnadens kvalitet, kostnad, miljö- och klimatpåverkan värderas utifrån hela byggnadens livscykel. Första steget dit har Östersunds kommun tagit genom att starta ett utvecklingsprojekt mot en cirkulär bygg- och rivningsprocess.
Samarbete, gemensamt lager och en digital plattform – så vill Varvet få snurr på återbruket av byggmaterial i Jämtlands län.
Idag slängs stora mängder byggmaterial från rivningsarbeten, nybyggnationer och renoveringar. Bygg- och fastighetsbranschen står för cirka 40 procent av det totala avfallet i Sverige och för 21 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.
Projektet arbetar för att det här materialet i stället ska tas om hand och få nya användningsområden. Det handlar helt enkelt om att använda byggmaterial ett varv till. Här finns en stor potential att göra både miljövinster och ekonomiska vinster.
Östersunds kommun, Teknisk förvaltning driver projektet som pågår:
12 januari 2022 - 12 januari 2024.
Projektet drivs med stöd från Energimyndigheten och RE:Source
Mellanlager för samarbetspartners
Det är Östersunds kommun och projektets samarbetspartners som kan nyttja mellanlagret och den digitala tjänsten, som finns på plats från och med april 2023.
Kontakt
Du kan kontakta projektet via: varvet@ostersund.se
Projektledare Anna Gutke Bergqvist når du via följande e-postadress
Våra samarbetspartners
Idag har Varvet ett tiotal partners från byggsektorn i regionen: Diös Fastigheter, NP3 Fastigheter, Z-borr, Miljöteknik, Region Jämtland Härjedalen, Östersundshem, Länsförsäkringar, Mittuniversitetet, Lundstams återvinning och Sweco.
Projektet arbetar för att antalet partners ska bli fler, kontakta projektledaren om du är intresserad.

