Detaljplaneprocessen
I samband med etableringen i Verksmon finns behov av att utöka Verksmons industriområde. I detaljplaneprocessen utreder kommunen hur stor del mark som är lämpligt att ta i anspråk.
Att utredningsområdet är stort betyder däremot inte att kommunen ska ställa om all mark till industri.
Innan kommunen bestämt det slutliga markområdet för detaljplanen ska vi ta hänsyn till bland annat:
- kulturmiljövärden kopplade till fäbodarna och dess omgivningar
- biologisk mångfald
- strandskydd vid bäckar
- friluftsliv
Områden med höga naturvärden och värde för friluftslivet kan komma att skyddas i detaljplanearbetet.
Så ser processen ut
Skillnaden mellan översiktsplan, fördjupad översiktsplan och detaljplan
Översiktsplan
Översiktsplanen har en central roll i kommunernas arbete att formulera strategier för en långsiktigt hållbar utveckling. En översiktsplan ska ange såväl en långsiktig och övergripande utvecklingsstrategi som grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden.
Översiktsplanen ska visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas. Planen ska också ge vägledning för hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Östersunds kommuns översiktsplan 2040 (beslutades 20 juni 2022 Pdf, 7.7 MB.
Fördjupad översiktsplan
Fördjupning av översiktsplan är ett planinstrument som är lämpligt att använda för att utreda samband, åtgärder och konsekvenser inom ett mer avgränsat geografiskt område och med betydligt högre detaljeringsgrad, än den kommuntäckande översiktsplanen.
Östersunds kommuns fördjupade översiktsplan för södra Östersund pågår. Den berör Odensala, Torvalla och delar av Odenskog. Nästa steg i planprocessen är samråd av planförslaget och det kommer ske under juli till september 2024.
Detaljplan
En detaljplan är en juridiskt bindande plan som reglerar hur mark- och vattenområden får användas inom ett specifikt område. Detaljplanen fastställer bland annat vilka typer av byggnader som får uppföras, var de får placeras och vilka krav som gäller för utformning och användning.
Arbete med Östersunds kommuns detaljplan för aktuellt etableringsområde pågår.
Ett förslag till ny detaljplan ska enligt tidsplanen vara klart februari 2025. Då kommer samråd kring förslaget att ske. Samråd är den första remissomgången i detaljplaneprocessen.
Tidigare angavs hösten 2024 som tidpunkt för samråd. Orsaken till att tidsplanen ändrats är att utredningsarbetet är omfattande och kräver mer tid.
Naturvärdesinventering
I detaljplanearbetet har kommunen beställt en naturvärdesinventering för att utreda vilka naturvärden och skyddsvärda arter som finns inom området. Naturvärdet bedöms utifrån bedömningsgrunderna biotop (naturtyp) och arter. 2022 gjordes en första översiktlig naturvärdesinventering på cirka 950 hektar mark. Under senare delen av 2023 har en detaljerad naturvärdes- och artnventering genomförts på cirka 155 hektar.
Naturvärdesinventeringen kommer att vara underlag i detaljplanearbetet och är viktig för att värdefulla naturområden inte ska byggas bort.
I dokumenten nedan kan du ta del av rapporterna från inventeringen:
- Sammanfattande PM av naturinventeringen Norra Verksmon Pdf, 2.9 MB.
- Naturvärdesinventering Norra Verksmon Pdf, 3.5 MB.
- Rapport Groddjursinventering Norra verksmon Pdf, 2.4 MB.
- Rapport Fågelinventering Gräfsåsen 2023 Pdf, 1.1 MB.
- Rapport Violett Guldvinge Gräfsåsen Pdf, 3.3 MB.
- Rapport Fladdermusinventering, norra Verksmon Pdf, 2.5 MB.
När förslaget till detaljplan är klart skickar kommunen ut det på samråd.
Möjlighet att påverka
Du som kommuninvånare har möjligheter att skicka in synpunkter kring kommunens förslag på detaljplan i samband med att det skickas ut på samråd och granskning. När samrådet och sen granskningen startar kommer information om det på kommunens webb och i lokaltidningar.
Samrådet för detaljplanen avseende det utökade industriområdet i Verksmon som berör Spikbodarna, sker tidigast hösten 2024.