Och miljöpriset går till...
Det blev Kulturarvet Blommor & Byggnadsvård som fick ta emot Miljöpriset 2024.
– Jag känner mig både förvånad, förbryllad, glad och tacksam säger Camilla Lindberg, delägare i företaget.
Camilla tog emot Östersunds kommuns miljöpris 2024 på klimatseminariet den 19 september.
Hon var en av tre som startade upp företaget sommaren 2020 efter att Kulturarvet på Bangårdsgatan stängt sina portar hösten 2019. Idag erbjuder man både konsultation och renovering inom byggnadsvård.
I butiken på Frösövägen säljer företaget allt från fönster och dörrbeslag, smide och såpor, tjära, bryggsmörja, lindrev, linoljefärg, elektrisk armatur, textilier och inredningsdetaljer till snittblommor och krukväxter. I butikens källare ryms även en lampverkstad, där kunders gamla lampor får nytt liv.
Ett genomgående tema är återbruk och att kombinera äldre metoder med nya tekniker.
– Jag är själv dålig på att slänga, skrattar Camilla.
Behåll kvalitet istället för att byta
Kvalitet är nyckeln till ett hållbart samhälle, konstaterar hon.
– En tragisk trend idag är att du bland annat ska byta kök så fort du flyttar in i ett hus även om det kök som finns är relativt nytt. Den här riktningen styr även banker och mäklare oss till, med motiveringen att du som lägenhets- och husägare bör renovera för att öka värdet på ditt boende. Snurrigt!
Tänkvärt är att kök som gjordes fram till 40-talet, och även till viss del in på 50- och 60-talet har väldigt hög kvalitet, med stommar som är väl värda att bevara, påpekar Camilla.
Ett annat exempel är fönster.
– Det är inte ovanligt att få besök av fönsterföretag, som vill få dig att byta ut alla fönster med motiveringen att spara energi. Det sägs att fönstren är underhållsfria, men har kanske bara tio års garanti på röta.
– Äldre fönsterbågar och karmar som gjordes fram till början eller mitten av 1900-talet är av finaste tätvuxna kärnfura. Med rätt underhåll så klarar de fönstren ytterligare 100 år och mer, berättar Camilla.
– Det är bättre att se över dem och dreva runt karmar och golvsocklar och förbättra isoleringen i taket där värmen faktiskt ofta går ut. Det blir väl investerade pengar.
Låt renoveringen få ta tid
Byggnadsvård handlar om att vårda både sig själv, sina relationer och huset, funderar hon.
– Idag ska allt gå så fort att man inte hinner med att leva. Man skall vara tillgänglig och synas på sociala medier och det renoveras fort och mycket. Jag tror det bidrar till prestationsångest för många. Låter man det ta lite tid med renoveringen hinner ofta besluten mogna fram och landa. I ett äldre hus kan man kanske låta inredning från olika tider finnas kvar. Det kan gärna får synas att huset gått igenom olika epoker. Det ger en själ till huset
– Drar man ner på farten, mår man nog också bättre själv, konstaterar Camilla Lindberg.
Motivering till Miljöpriset 2024
Kulturarvet Blommor & Byggnadsvård förenar tanken om bevarande med hushållning av resurser. Med kunskap och engagemang hjälper de kunder att förstå vikten av hållbart byggande och cirkulärt tänkande. Kulturarvet inspirerar till att vårda och ta tillvara det som redan finns i stället för att köpa nytt. De är därför en resurs för personer som vill bidra till att göra mer hållbara val i vardagen.
Om företaget
Kulturarvet Blommor & Byggnadsvård drivs idag av två av bolagets tre ägare.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera