Ditt kalla dricksvatten är renat och kontrollerat
Innan dricksvattnet når din kran genomgår det rening och noggranna kontroller. Skulle dricksvatten inte vara bra hör vi av oss.
%20Scandinav_EQR7_digital.webp)
Fotograf: Scandinav/Lars Owesson
Så går reningen av dricksvatten till
Vi har sex kommunala vattenverk. Östersunds vattenverk är störst och levererar vatten bland annat till Östersund, Frösöns och Brunflos tätorter. Vattnet till Östersund tar vi från Storsjön. Sedan genomgår det flera reningsprocesser och kontroller innan det når din kran där hemma.
I Östersunds vattenverk har vi flera mikrobiologiska barriärer, där UV-ljus är den som tillkom senast. UV-ljuset inaktiverar parasiter och tillkom efter cryptosporidiumutbrottet 2010. Utöver UV-ljuset har vi också rening med ozon och klor. Dessa är effektiva för att ta död på bakterier och virus. Vattnet renas även genom ett sandfilter för att ta bort partiklar.
Den rening vi har idag är tillräcklig. Men vi bygger just nu ett nytt vattenverk i Östersund för att möta framtidens krav och utmaningar som kommer med att ha en sjö som vattentäkt. Det nya vattenverket kommer på ett bättre sätt avskilja partiklar och mikroorganismer än det nuvarande vattenverket gör.
Kontroll och inspektion av dricksvattnet
Underhåll och inspektioner av våra olika reningssteg sker regelbundet, men även vid behov. Reningsstegen har larm så att vi snabbt kan reagera om det skulle uppstå problem med den.
Miljö och Hälsa kontrollerar alla våra vattenverk. De kontrollerar att vi följer kraven i bland annat Dricksvattenföreskrifterna. Varje år tar vi cirka 1300 prover på vattnet för att kontrollera kvalitén. Det är prover på vattnet vi tar in från Storsjön, utgående dricksvatten och några abonnenter ställer också upp så vi kan ta prover från deras kranar. Vilka prover som vi tar är reglerade av Dricksvattenföreskrifterna och fastställda av Miljö och Hälsa.
Så kommunicerar vi om det uppstår problem med vattnet
Vid minsta misstanke om att vattenkvalitén skulle kunna vara påverkad meddelar vi de som är berörda. Det gör vi via sms, servicemeddelande på ostersund.se och ibland via P4 Jämtland. Kontrollera gärna att ditt telefonnummer finns med så att du får sms:en.
Är vattnet missfärgat?
Missfärgat vatten beror oftast på arbeten vi gör längs ledningsnätet. Vi arbetar kontinuerligt med underhållsarbeten och då kan missfärgningar uppstå. Det kan bero på tryckförändringar, att vi öppnat en ventil som varit stängd, driftsätter en ny ledning. Missfärgningarna beror ofta på metaller som släpper från ledningarna. Dessa metaller är inte farliga att få i sig, men vattnet ser osmakligt ut och det kan ge en viss lukt och smak.
Om ditt vatten är missfärgat prova att spola kallvatten i 15 minuter. Är det fortfarande missfärgat efter 15 minuter kontakta oss via kundcenter på 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se. Vi levererar endast kallvatten, är ditt varmvatten missfärgat bör du kontakta fastighetsägaren.
Missfärgningar i centrala Östersund
Under måndagskvällen och tisdagen observerade boende i centrala Östersund missfärgningar på sitt vatten. Vid närmare efterforskningar kan vi konstatera att det missfärgade vattnet i centrala Östersund beror på att vi under ett underhållsarbete öppnat en ventil som släppt ifrån sig rost. Det är inget farligt, men ser osmakligt ut. Vi har nu spolat ur ledningarna och vattnet ska vara normalt igen.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera