Publicerad 2024-04-17

Sortera mera- det kan bli strejk

Sopsortera noga och fyll soptunnan långsammare. Sopbilsförarna kan komma att tas ut i strejk imorgon torsdagen den 18 april.

Bilden visar fyra sorteringskärl under en diskbänk. En för restavfall, en för matavfall, en för plast och en för glas och metall.

Torsdag 18:e april har fackförbundet Kommunal varslat för strejk. Om det blir strejk betyder det att vi inte kommer kunna hämta allt restavfall till förbränning och matavfall tills dess att strejken är avblåst.

Hur ska du göra med soporna om det blir strejk?

I dagsläget vet vi inte om det blir strejk. Om det blir strejk så är det omöjligt att säga hur länge den kommer att pågå. Om ditt restavfallskärl och matavfallskärl blir fullt så får du börja samla ihop sopor i en säck.

När det gäller matavfall så finns säkert en hel del där i som fåglar och råttor gillar. Om du har möjlighet så förvara gärna påsen någonstans där de inte kommer åt den. Kanske i ett garage? Det kan också uppstå lukt så se efter om du har en hink eller plastback med lock du kan använda dig av tills sopbilen kommer igen.

I kärlet för restavfall till förbränning ska det inte finnas några matrester så de soporna brukar gå bra att förvara utomhus i säck.

Sortera extra noga

Det är också bra att tänka extra mycket på sopsortering under den här perioden. Förpackningar hämtas fortfarande vilket innebär att återvinningsstationer och förpackningskärl i soprum kommer fortsätta tömmas. Om du är noggrann med att sortera ut alla förpackningar, stora som små, så tar det lång tid att fylla restavfallstunnan.

Släng inte restavfall eller matavfall bland förpackningarna. Då kan företagen som hämtar förpackningarna vägra att hämta dem tills fastighetsägaren har städat upp.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-17