Publicerad 2024-04-18

Två stipendiater tilldelas Östersunds kulturstipendium 2024

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut Östersunds kommuns kulturstipendium på totalt 100 000 kronor. I år delas det mellan två barnboksförfattare Linn Åslund och Daniel Edfeldt. Båda är verksamma i Östersund och tilldelas 50 000 kronor vardera.

bok med glitter

Hjärtliga gratulationer till barnboksförfattarna Linn Åslund och Daniel Edfeldt som tilldelas Östersunds kulturstipendium.

Motivering till beslutet:

Det är en unik gåva att som författare kunna skriva så att man väcker barn och ungas läslust. Dagens statistik visar dystra siffor när det barn och ungas läsning och läsförmåga. Desto viktigare är det då att vara en motkraft i den här utvecklingen vilket årets stipendiater är bra exempel på.

Linn Åslund

Författare Linn Åslund tilldelas 50 000 kronor.

Författaren Linn Åslund har varit verksam sedan 2018 och har hittills skrivit sex böcker utgivna på Rabén & Sjögren. Böckerna har fått stor uppmärksamhet för sina normbrytande karaktärer. Linn tilldelas stipendiet för att få tid till researchresor och möjlighet att fördjupa sig i pågående skrivprojekt. Stipendiet kan också ge större möjligheter att göra fler författarbesök i skolor och på bibliotek.

Daniel Edfeldt

Författare Daniel Edfeldt tilldelas 50 000 kronor.

Författaren Daniel Edfeldt har varit verksam sedan 2011 och har hittills skrivit tolv böcker, utgivna på förlagen B. Wahlströms och Semic. Hans böcker utspelar sig alla i och kring Östersund och riktar sig till barn som inte gillar att läsa eller har lässvårigheter. Daniel tilldelas stipendiet för att få tid för koncentrerat arbete kring att färdigställa boken Frank räddar världen som förhoppningsvis kan ges ut under 2025. Stipendiet kan också ge större möjligheter att göra fler författarbesök i skolor.

Stipendiet ska främja konstnärligt arbete

Kulturstipendiet på 100 000 kronor delas ut en gång per år sedan 1989. Stipendiet kan sökas för konstnärlig yrkesverksamhet inom områdena bild och form, konsthantverk, musik, teater, dans, litteratur, film och foto.

Läs mer om stipendiet samt tidigare stipendiater


Vill du veta mer?

För att läsa om alla ärenden som Kultur- och fritidsnämnden beslutade om under sammanträdet den 17 april, se protokollet som publiceras på ostersund.se inom några dagar.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-18