Allergener
På den här sidan får du som företagare veta vad du behöver tänka på när du tillverkar, importerar, säljer eller serverar mat som innehåller allergener.
Allergener kallas ämnen eller produkter som är vanliga orsaker till allergi eller annan överkänslighet. Många vanliga livsmedel, som mjölk, ägg, vete och jordnötter, innehåller ämnen som vanligen kan orsaka allergier eller överkänslighet, dessa produkter benämns därför som allergener.
Oförpackade livsmedel
– Ansvar och information
Om ni hanterar och säljer oförpackade livsmedel, till exempel på en restaurang eller ett kafé, ska ni alltid kunna lämna information till era kunder om vilka allergener maten innehåller. Det är viktigt att rätt information lämnas så att kunden inte riskerar att bli sjuk.
Nedan listas EU:s allergenlista med de ämnen/produkter som kan orsaka allergi.
Ämnen eller produkter som kan orsaka allergi
- Spannmål som innehåller gluten (vete, korn, råg, havre, spelt (dinkel) khroasanvete eller korsningar mellan dem
- Kräftdjur
- Ägg
- Fisk
- Jordnötter
- Sojabönor
- Mjölk och mjölkprodukter (inklusive laktos)
- Selleri
- Senap
- Sesamfrön
- Svaveldioxid och sulfit
- Lupin
- Blötdjur (snäckor, musslor och bläckfisk)
- Nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pecannöt, paranöt, pistagemandel, macadamia- eller Queenslandnöt
Det innebär att ni behöver ha kunskap om vilka av dessa 14 allergener som hanteras i er verksamhet och i vilka rätter dessa allergener finns. Det är viktigt med goda rutiner och arbetssätt.
Ni behöver hålla er kunskap kring vilka allergener som hanteras levande och vara säkra att rätt information om allergener alltid kan ges till kunden, även när den som lagade maten inte finns på plats.
Informationen om allergener kan ni ge muntligen eller skriftligen. Kunden behöver också få veta hur hen får tillgång till informationen om allergener. Det kan bland annat ske genom att använda en skylt där det står ”Allergisk, fråga oss om vad maten innehåller”.
Använd gärna den färdiga mallen nedan.
För mer information, se Livsmedelsverkets hemsida:
Länk till Livsmedelsverkets sida "Allergener - att tänka på för företagare"
Länk till Livsmedelsverkets sida "EU-förordning 1169/2011"
Färdigförpackade livsmedel
– Märkning
Om ni säljer färdigförpackade livsmedel där något eller några av de ämnen/produkter som kan orsaka allergi ingår, ska de alltid anges och framhävas tydligt i ingrediensförteckningen. Även ingredienser och ämnen som har utvunnits ur ett allergen vid tillverkningen av livsmedlet ska anges, till exempel aromer, enzymer, tillsatser och processhjälpmedel.
Framhävning kan till exempel ske genom annat typsnitt eller färg, så här:
För information om märkning av allergener på färdigförpackade livsmedel, se Livsmedelsverkets hemsida:
Länk till Livsmedelsverkets sida "Allergimärkning"
Länk till Livsmedelsverkets broschyr "Märkning av förpackade livsmedel"
Distansförsäljning
Kom ihåg att vid distansförsäljning via hemsida eller sociala plattformar, ska kunden alltid kunna få information om innehållande allergener i livsmedlet innan köpet avslutas.
För mer information, se Livsmedelsverkets hemsida:
Länk till Livsmedelsverkets sida "Distansförsäljning – inte färdigförpackade livsmedel"