Livsmedelskontroll - riskklassning och kontrollfrekvens
Här hittar du information om livsmedelskontroller. Livsmedelskontrollerna utförs av enheten Miljö och hälsa.
Hur mycket livsmedelskontroll en livsmedelsanläggning ska ha beräknas enligt en riskklassningsmodell från Livsmedelsverket. Alla kommuner i Sverige ska följa modellen.
Riskklassningsmodellen
Riskklassningsmodellen innebär att verksamheter klassas enligt uppgifter om:
- huvudsaklig inriktning
- aktiviteter med kontrollbehov
- produktgrupper kopplade till särskilda regler
- verksamhetens omfattning
Utifrån de här uppgifterna beräknar Miljö och hälsa hur ofta din verksamhet behöver kontrolleras under en femårsperiod. Om din verksamhet visar god efterlevnad av lagstiftningen kan Miljö och hälsa minska antalet livsmedelskontroller.
Antalet livsmedelskontroller kan även sänkas om din verksamhet har ett giltigt certifikat för en tredjepartsstandard, som granskats och listats enligt Livsmedelsverket.
När Miljö och hälsa beräknat hur ofta din verksamhet behöver kontrolleras, fastställer enheten en kontrollfrekvens per fem år. Beslutet är möjligt att överklaga.
Du behöver meddela om verksamheten ändras
Om något ändras i verksamheten under tidens gång, till exempel ändrad inriktning, omfattning eller ändrade aktiviteter, behöver du som livsmedelsföretagare informera Miljö och hälsa. Då görs en ny beräkning av kontrollfrekvens baserad på de nya uppgifterna.
Om förändringen innebär att kontrollfrekvensen blir en annan än den tidigare fastställda frekvensen så fattas ett nytt beslut om fastställande av kontrollfrekvens.
Vill du läsa mer om Livsmedelsverkets modell för riskklassning finns information på livsmedelsverkets hemsida och i kontrollwiki.
Gå direkt till e- tjänsten
När du ska starta en livsmedelsverksamhet eller planerar att förändra din befintliga livsmedelsverksamhet så anmäler du det i e-tjänsten för livsmedelsverksamhet
Fördjupning
- Du kan läsa mer om den nya modellen för riskklassning här: Riskklassningsmodell
- Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut (livsmedelsverket.se) Här hittar du även en film från livsmedelsverkets riskklassningsseminarie för företagare.