Publicerad 2023-06-07

Vi tror, vi tror på sommaren!

I kommunens växthus arrangeras nu sommarblommor i alla urnor och lådor, som ska ut och pryda vår stad. Och iklädda mössor och med långkalsonger under arbetsbyxorna är parkarbetarna rustade för att rensa ogräs, plantera nytt och göra fint i stadens planteringar. Just nu plågar "västavinn" östersundsborna men vi på kommunen, vi tror på sommaren!

Kvinna i arbetskläder arbetar i ett växthus med att plantera blommor i en låda. I bakgrunden syns ett hav av blommande plantor.

- Det roligaste med det här jobbet är att göra fint! säger parkarbetare Jenny Bengtsson.

Arbetet med sommarens blomplanteringar och blomsterarrangemangen i lådor och urnor började redan i höstas. Då inventerades alla planteringar för att se om de behövde kompletteras med nya växter. Och då planerades det vilka sommarblommor som skulle köpas in till våren.

Färg, form, höjd och poppis hos pollinerare

- Det är inte bara blommornas färger jag utgår ifrån, när jag gör ritningar och planerar inköpen för blomsterarrangemangen, förklarar landskapsingenjör Kerstin Blomkvist. Det handlar också om bladens färger, växternas former och olika höjder; och förstås om sorter som pollinerande insekter gillar! Vi vill att den övervägande delen av blommorna ska vara såna insektsfavoriter. Och vi försöker också att variera blommorna år från år.

Bild på ett papper i en pärm: en skiss på ett blomsterarrangemang

I år kommer blomsterarrangemangen vid Centralstationen att lysa i blått, lila och gult , vid Rådhuset kommer det att blomma i gult och lila medan Kyrkparken får lite stramare blomning i lila, blått och grönsvart.

Två kvinnliga parkarbetare rensar ogräs i en rabatt

Roligt att göra fint!

I en av Badhusparkens planteringar sticker några mössor upp ur grönskan. Det är parkarbetarna Anki Strandh och Tina Fagerberg som rensar ogräs bland krolliljor, smörbollar, riddarsporre, och pioner som ännu inte har slagit ut. På flaket finns fleråriga växter som ska planteras ut där det blivit luckor i planteringen.

Parkarbetarnas lilla lastbil med plant på flaket.

- Vi städar upp efter vintern, berättar Tina. Vi krattar, plockar skräp och rensar ogräs. Sen planterar vi. Det är det som är roligast; att göra fint!

Växter dör av hundkiss

Då ansluter kollegan Kostadin Nikolov som ska vattna planteringarna. Han tycker också att han har ett roligt och viktigt jobb. Men när det kommer till hundar som tillåts kissa i rabatter och på blomsterarrangemang blir han lite bister.

- Det är så trist när hundar får kissa överallt, menar Kostadin. Blommorna dör! Titta hur det ser ut på sensommaren! Vi vattnar men blommorna ser ändå helt förtorkade ut. Men det är hundkiss som har tagit död på dom. Och det är också vår arbetsplats som blir nerkissad - där ska vi rensa?!

Nej, det är alla tre överens om; hundar hör inte hemma i planteringar och borde inte få lyfta på benet mot blommor.

Färdigplanterade urnor som väntar på att få komma ut och pryda staden.

Blommorna behöver värmen i växthuset

I växthuset står färdigplanterade arrangemang och väntar på mildare väder.

- I vårt klimat kan vi inte plantera ut eller ställa ut blommor för tidigt, förklarar Kerstin. De måste skyddas mot kalla vindar och frostnätter och de måste få växa till sig inomhus i ett växthus.

Så där står de nu och växer till sig i väntan på att "västavinn" ska ge sig och att vi får sommarvärme här i Östersund.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-06-12