Publicerad 2023-06-14

När det blir varmt använder vi mer vatten

Nu har sommarvärmen anlänt och många vill fylla pooler och vattna gräsmattor och odlingar. Men måste du tänka på hur mycket vatten du använder? Det korta svaret är ja.

Vattnar växter

Kanske har du någon gång hört om att kommuner får vattenbrist och att de inför bevattningsförbud för att spara dricksvattnet till det som är viktigast, mat och dryck. I Östersunds kommun har vi än så länge inte behövt utfärda ett sådant förbud men det betyder inte att vi inte har några bekymmer med vattnet under varma och torra perioder.

Problem när många använder mycket vatten samtidigt

Östersunds kommun har sex stycken vattenverk placerade i Häggenås, Fåker, Lit, Lillsjöhögen, Tandsbyn och Östersund. I Fåker och Östersund kommer vattnet från sjöar, Näkten och Storsjön. Där är inte risken för vattenbrist särskilt stor. Däremot kan de som får sitt vatten därifrån drabbas av kapacitetsbrist.

Det betyder att när många använder mycket vatten samtidigt så hinner inte vattenverken med att rena tillräckligt mycket dricksvatten.

- Låt säga att vi har en gata där hus 1 fyller poolen, hus 2 vattnar rabatten med vattenslangen, hus 3 spolar av sin jättealtan med högtryckstvätten och hus 4 har vattenspridaren igång för att få gräsmattan grön och fin. Det kan på vissa ställen i stan innebära att hus 5, som ligger sist på längan, inte får något vatten i sin kran, förklarar Marcus Kihlander, enhetschef för Ledningsnät på Östersunds kommun.

Grundvattnet fylls inte på under långa torrperioder

De övriga vattenverken i Häggenås, Lit, Tandsbyn och Lillsjöhögen hämtar sitt vatten från grundvattenkällor djupt ner i marken.

- Grundvattenkällor fylls på genom regn och smältvatten. De fungerar ungefär som vanliga privata vattenbrunnar. När det är varmt och torrt länge så fylls inte grundvattenmagasinen på och det är då det blir vattenbrist. Än så länge har vi klarat oss bra från det men det skadar inte att vara försiktig med dricksvattnet, oavsett vart man bor, säger Marcus. Kapacitetsbrist kan man drabbas av även om man bor i ett område där man får sitt dricksvatten från grundvattnet.

Hur använder jag vattnet rätt när det är varmt och torrt?

  • Fyll poolen långsamt och gärna på natten. Täck över den när du inte använder den för att minska avdunstning, då slipper du fylla på så ofta.
  • Vattna med regnvatten om du sparat sedan tidigare. Bor du nära en sjö eller bäck så använd gärna det vattnet istället för dricksvatten.
  • Vattna på kvällen, då är det svalare och växterna hinner suga åt sig mer vatten.
  • Skippa vattenspridaren, använd vattenkanna eller vattenslang så att vattnet hamnar där det ska.
  • Det är ok att ha en brun gräsmatta, dessutom slipper du klippa den och kan äta en glass istället.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-01