Publicerad 2023-06-21

Sortera rätt och minska brandrisken

Det senaste året har Avfall VA på Östersunds kommun drabbats av bränder i både sopbilar och avfallsanläggningar. I många fall beror det på att saker sorterats fel eller inte sorterats alls.

Brand på återvinningscentralen i Odenskog för ungefär ett år sedan.

Under våren har det brunnit två gånger på Gräfsåsens avfallsanläggning. Innan dess en gång i en sopbil och för ungefär ett år sedan utbröt en brand på återvinningscentralen i Odenskog. Det går inte alltid att reda ut exakt vad som orsakat branden men det är inte ovanligt att det orsakas av batterier.

- Många vet inte om det men ett batteri i vanliga soppåsen kan sluta i att sopor brinner på Gräfsåsen, säger Christian Thorgerzon, enhetschef på Avfall och avloppsanläggningar. Särskilt riskfyllt är det med litiumjonbatterier.

Uppladdningsbara litiumjonbatterier används i många av alla de tekniska prylar som tillverkas idag. Batteriet kan bli 150-250 grader varmt om det blir instabilt. Det kan hända när batteriet hamnar i kläm i sopbilen till exempel, eller går igenom krossmaskinen på Gräfsåsen.

Avfallsbränder farliga på flera sätt

Bränderna är farliga på flera sätt. Röken som uppstår när sopor brinner är giftig och branden är såklart farlig för både besökare och personalen som arbetar på anläggningarna eller kör sopbil.

- Under den senaste branden som startade söndag natt var räddningstjänsten oroliga över att elden skulle sprida sig till skogen runt omkring anläggningen på Gräfsåsen. I det här torra och varma vädret hade det kunnat gå jätteilla, säger Christian.

På Gräfsåsens avfallsanläggning finns en damm som används för att rena det regn och smältvatten som rinner över anläggningen. Nu tittar man på möjligheten att dra ledningar från den för att kunna använda som släckvatten om olyckan är framme igen.

- Det är en trygghet för oss att ha möjlighet att kunna påbörja släckningsarbete och kunna sköta eftersläckning om räddningstjänsten skulle bli utringda på andra uppdrag till exempel.

Var extra noga med att sortera sånt här:

Batterier, kemikalier, elektronik och sprayflaskor är några av de saker som kan orsaka explosioner eller bränder på olika sätt.

Se till att förpackningar med brandfarlig vätska (som till exempel lacknafta eller bensin) är helt tömda innan du slänger dem. Är de inte tomma så ska de lämnas in som farligt avfall.

Här kan du läsa mer om vad som är farligt avfall och var det ska slängas.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07