Publicerad 2023-06-22

Vattenverket i Fåker blev utan ström två gånger på kort tid

Under våren och försommaren har vattenverket i Fåker råkat ut för strömavbrott. Det har lett till att de som är anslutna till vattenverket blivit utan vatten i kranen och fått koka sitt vatten. Något som såklart krånglar till vardagen.

Det nybyggda huset till Fåkers vattenverk

- Vårt jobb är att se till att våra kunder har rent och hälsosamt dricksvatten i sina kranar. När något sånt här händer så agerar vi så fort vi kan, säger Johan Franzon, enhetschef för Dricksvatten och Automation på Avfall VA, Östersunds kommun.

Första strömavbrottet orsakades av att en privatperson av misstag grävde av en strömkabel. Kabeln lagades men lagningen höll inte, vilket slutade med ännu ett strömavbrott. Båda gångerna var de som är anslutna till verket tvungna att koka sitt dricksvatten när strömmen och vattnet var tillbaka.

Alla anslutna har inte haft samma upplevelse

- I Fåker finns både ett vattenverk och en reservoar med tillhörande tryckstegring som ligger en bit ifrån varandra. De som får sitt vatten direkt från vattenverket blir därför utan vatten på en gång när strömmen går. Men de som får sitt vatten från reservoaren kan ha vatten i sina kranar hela tiden under ett sånt här avbrott, förklarar Johan.

Däremot råddes alla att koka sitt vatten när strömmen var tillbaka.

- Det är en ren säkerhetsåtgärd. Vi gör alltid så när vi vet att trycket i ledningen varit borta. Till exempel när vi lagat läckor.

Stora satsningar på dricksvattenanläggningarna i Fåker

Dricksvattenanläggningarna i Fåker har under de senaste åren blivit uppgraderade. Tryckstegringen är nyrenoverad och vattenverket har fått en ny byggnad. Maskineriet inuti verket ska bytas ut till hösten.

- När vi är klara kommer vattenverket att vara som nytt. Men de här arbetena innebär ju också en del störningar för våra kunder ibland. Det kan röra sig om tryckstötar, tillfälligt missfärgat vatten och kanske kokning, förklarar Johan.

Men trots allt detta arbete så går det inte att skydda sig mot allt, strömavbrott till exempel.

- Vi får larm om något händer på våra anläggningar och då jobbar vi så snabbt vi kan med att både lösa problemet och informera våra kunder. Det går extra smidigt när alla våra kunder finns registrerade i vår sms-tjänst. Då får man information rakt ner i mobilen men det går också att få talmeddelanden på sin fasta telefon, säger Johan.

Här kan du registrera ditt telefonnummer hos vår sms-tjänst.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-06-22