Publicerad 2023-06-30

Spara regnvatten och håll koll på källaren

SMHI varnar för stora regnmängder under helgen. Det är ett utmärkt tillfälle att samla regnvatten att vattna rabatten med senare. Men mycket regn på kort tid innebär också risk för översvämning både ute och inne.

Juni har varit varm och torr och i flera kommuner i länet uppmanar man till att tänka på hur man använder sitt dricksvatten. Har man möjlighet är det ingen dum idé att ställa ut tunnor och hinkar för att spara regnvatten. Det kan du sedan använda till att vattna blommor, trädgårdsland och annat som inte kräver renat dricksvatten.

Men mycket regn på kort tid kan innebära problem.

- Vi har dagvattensystem som samlar upp och leder undan regnvatten, speciellt inne i stan, så att vattnet inte ska samlas på gator, parkeringar och torg till exempel. Men systemet är inte gjort för att klara av skyfall. Då fylls det upp alldeles för snabbt och det hinner inte rinna undan i ledningarna. Då kan det bli översvämningar, förklarar Marcus Kihlander, enhetschef för Ledningsnät på Avfall VA.

Har man riktig otur kan man få översvämning i sin egen källare. Om det skulle drabba dig, gör såhär:

  • Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna. Om du har en dräneringspump så se till att det finns ström till den.
  • Om du kan, flytta saker som kan förstöras om de blir blöta.
  • Var noga med hygienen, det kan vara uppträngande avloppsvatten.
  • Ring ditt försäkringsbolag.
  • Ordna hjälp med skadereglering och uttorkning.

Vart ska du ringa?

Om du är hyresgäst kontaktar du din hyresvärd eller ringer värdens journummer på en gång. Är du fastighetsägare och har kommunalt vatten och avlopp ringer du till oss.

Kundcenter: 063-14 30 00 (vardagar 08.00-17.00, fredagar 08.00-16.00)
Journummer: 063-14 37 00 (kvällar och helger)

Har du inte kommunalt vatten?

Kontakta en spolfirma

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-01