Publicerad 2023-07-03

Cykelgarage och konstverk på en och samma dag

Nu kan du parkera din cykel säkert dygnet runt i Östersund. I fredags invigdes det första offentliga cykelgaraget i stan. Samma dag invigdes också konstverket Frej till Frösön, som pryder Bergsgatans nya gång- och cykelbana.

Två män tar bort en presenning från konstverket Frej på Frösön.

Konstnären Gabriel Jonsson till höger får hjälp av projektledare Sebastian Karlsson att avtäcka konstverket vid den nya cykelvägen på Frösön.

I det låsta garaget på Thomeégränd finns det plats för 56 cyklar. Här kan man parkera säkert dygnet runt, året om.

– Den som vill ha tillgång till cykelgaraget skapar ett konto på Triply.se/ostersund. Har du bankkort och bank-id med dig är det enkelt att göra det på plats, berättar projektansvarig Marina Koster.

Kostnaden är 100 kronor per 30 dagar och kan sägas upp när som helst under året.

En del i kommunens cykelprogram

Cykelgarage Thoméegränd är en del i Östersunds kommuns cykelprogram. Programmet ska bidra till att nå målet för "färdmedelsfördelning" - det vill säga hur stor andel trafikanter som ska välja att resa utan bil. Målet är att gång och cykel ska stå för 40 procent av alla resor.

– Cykelgaraget har funnits med som åtgärd under en längre tid, och vi är glada att det här nu är verklighet, säger Marina Koster.

Det var Tekniska nämndens ordförande Magnus Rönnerfjäll och kommundirektör Anders Wennerberg som officiellt öppnade garaget i fredags.

– Vi är glada och stolta över att kunna erbjuda invånarna ett säkert sätt att parkera sin cykel och dessutom ha tillgång till enklare verktyg och låsbart skåp där man kan ladda sitt batter, konstaterade Magnus Rönnerfjäll.

Läs mer om cykelgaraget

Bild på cykelgaraget i markplan med helglasade väggar.

I cykelgaraget har man tillgång till enklare verktyg och låsbart skåp där man kan ladda batteriet till elcykeln.

Cykeltur vidare för invigning av "Frej till Frösön"

För den som deltog i invigningen av cykelgaraget fanns cyklar för utlåning. Tillsamman kunde man sen cykla vidare och delta i invigningen av skulpturen Frej till Frösön. Där var de Kultur- och fritidsnämndens ordförande Pelle Lundgren som hälsade välkommen.

Frej till Frösön föreställer guden Frej som ung pojke ridande på galten Gyllenborst. Konstverket är placerat i Bergskogsparken (Serpentinen mellan Bergsgatan och Norra Strandvägen).

– Jag vill fånga gränskänslan och låta Frej komma ner från mystiken i skogen till den samtida cykelbanan, berättar konstnären Gabriel Jonsson.

Konstverket är utformat för att fungera både för dem som cyklar uppför backen och bara kan slänga ett öga på skulpturen och för dem som har tid att stanna och studera detaljer. Frej och Gyllenborst har också sällskap av två mindre skulpturer. Det är vildsvinskultingar, som pryder två rastplatser längs gång- och cykelbanan

Mer om det nya konstverket Frej på Frösön

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-07-25