Publicerad 2023-07-10

Östersunds kommun klättrar och blir en av Sveriges bästa platser att leva på

I den senaste rankningen placerar sig Östersund på en delad åttondeplats i tidningen Fokus årliga stora undersökning ”Bäst att leva”, vilket är en betydande förbättring från föregående mätning år 2021 då kommunen låg på plats 45.

Siluett av Östersunds stad sett från Frösön

Foto: Roger Strandberg

Anders Wennerberg, kommundirektör, betonar att Östersunds kommun aktivt arbetar för att vara i framkant på olika sätt.

— Målet är att kommunen ska vara en attraktiv plats som invånarna är stolta över och dit inflyttande söker sig för att bo. Kommunen strävar alltid efter att skapa goda förutsättningar för detta, säger Anders Wennerberg.

Undersökningen jämför Sveriges kommuner inom nio olika områden för att ge en helhetsbild av livsförutsättningarna i olika delar av landet. Årets resultat visar att Norrlandskommuner börjar närma sig storstäderna alltmer i rankningen. Åtta av de tio högst placerade platserna finns i Stockholmsregionen eller i Norrland. Östersund hamnar på en delad åttondeplats, tillsammans med Nacka, med 90 av 100 poäng.

— Östersund och Norrland är alltmer i fokus, inte minst i den gröna industriomställningen. För att klara den kompetensförsörjning som behövs blir det än viktigare att Östersund fortsätter sin utveckling med ständiga förbättringar för att bli en ännu bättre plats att leva på. Den här mätningen är ett av flera kvitton på att vi är på rätt väg, säger Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande.

Enligt undersökningen får Östersunds kommun särskilt höga poäng inom områdena utbildning och barnomsorg, trygghet och sociala problem samt serviceutbud.

De olika delområdena i undersökningen och Östersunds poäng är följande:

Utbildning och skola

4,2

Vård och omsorg

2,5

Jobb och karriär

3,7

Infrastruktur

3,5

Trygghet

4,3

Serviceutbud

4,6

Fritid

3,9

Privatekonomi

2,3

Offentlig ekonomi

2,2


Poäng och placering för kommunerna i länet

Kommun

Placering (av 290)

Poäng (av 100)

Östersund

9,0

90,0

Krokom

168,0

51,0

Berg

218,0

42,0

Bräcke

237,0

38,0

Ragunda

266,0

31,0

Strömsund

268,0

30,0

Åre

284,0

22.0

Härjedalen

285,0

21,0

Om undersökningen

Undersökningen baseras på ett brett urval av data från Statistiska centralbyrån (SCB), Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Kolada och andra källor. Resultaten från 13 områden, inklusive bostäder, demografi, demokrati, fritid och kultur, kommunal ekonomi, trygghet och utbildning, vägs samman för att skapa kommunrankningen. Luleå toppar årets rankning och rankas som Sveriges bästa plats att leva i bland landets 290 kommuner.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-07