Klimatseminariet 2023: Går det att designa ett hållbart OS 2030 i Östersund?
Under Klimatseminariet fick studenter från Mittuniversitetet sju timmar på sig att presentera svaret på följande fråga: Går det att designa ett hållbart OS 2030 i Östersund? Svaret är ja. Det vet studenterna Martin Matusek och Maria Värendh som vann förstapriset.
Skarpt uppdrag är projektet på Mittuniversitetet där studenter får hjälpa företag och organisationer att ta fram koncept på stora framtidsutmaningar. Under dagens Klimatseminarium hade de tvärvetenskapliga studenterna flyttat in i Storsjöteaterns källare, där studentgrupperna brainstormade kring frågan för dagen: Går det att designa ett hållbart OS 2030 i Östersund?
– Vårt mål är att de tvärvetenskapliga studenterna ska lösa framtidsproblem på ett hållbart sätt, sa Sven Wadman som är innovationsrådgivare på Mittuniversitetet.
Grupperna fick sju timmar på sig att spåna idéer, sätta samman sina bästa förslag och, när tidsfristen löpt ut, presentera dessa inför en jury. Vinnarna utsågs på Storsjöteaterns stora scen under Klimatseminariets final på eftermiddagen. Segrarna blev Martin Matusek som studerar till maskiningenjör med inriktning på sportteknologi och Maria Värendh som läser statsvetenskap, båda på Mittuniversitetet.
– Det är så klart jätteroligt. Visst, det andra gruppen hade mer konkreta förslag, men en vinst är alltid en vinst, sa Martin Matusek efter prisutdelningen.
Duons pitch gick ut på att belysa de negativa klimateffekterna som ett olympiskt spel medför.
– Det är stor miljöpåverkan, problem med arbetsrätt, folk skadas och det kostar mycket. Dessutom står transporter för 70 procent av utsläppen. Det bästa sättet att råda bot på detta är att ställa högre krav på i upphandlingarna av tjänster och produkter, sa Maria Värendh.
Studenterna påtalade också nyttan med att blanda nya innovationer med redan etablerade lösningar.
– Det är lätt att tro att innovation är samma sak som att hitta på nya saker. I framtiden är det viktigt att använda det som redan finns och inte bara producera och producera, sa Martin.
Som förstapristagare får Martin Matusek och Maria Värendh äran att presentera sin idé när projektet Klimatneutrala städer sammanträder i Östersund i mars 2030.
– Det är alltid kul att spruta idéer och få möjlighet att vara i det tillståndet, sa Maria Värendh.
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera