Publicerad 2023-09-28

Sveriges läsambassadör, författaren
Nioosha Shams besöker Östersunds bibliotek

Lördagen den 7 oktober kl 14 kommer Nioosha Shams till Östersunds bibliotek för att berätta om sin bok Om det regnar i Ahvaz och om sitt skrivande. Hon ger även tips till ungdomar som skriver.

bild på författaren

Foto: Susanne Kronholm

Nioosha Shams arbetar just nu som Sveriges läsambassadör, utsedd av Läsrådet. I uppdraget som läsambassadör ingår att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild. Tillsammans med ett ungdomsråd, arbetar hon för att göra ungdomar delaktiga i frågor kring litteratur.

– Vi hoppas på att nå ut till en yngre publik. Det är inte så ofta vi har en författare på besök som skriver för äldre ungdomar och unga vuxna, så det är vi glada för. Nioosha Shams är de ungas röst och hon har särskilt fokus på ungdomslitteratur, flerspråkighet och modersmål. Alla som är intresserade av ungdomslitteratur är givetvis välkomna till författarbesöket, säger Cecilia Wase, bibliotekarie på Östersunds bibliotek, och fortsätter;

– Det blir ett intressant och inspirerande författarbesök där vi både kommer att få höra Nioosha berätta om sin bok men också bjuda på tips till den som själv skriver. För alla som är nyfikna på hur det är att vara författare finns det såklart möjlighet att ställa frågor till Nioosha.

Om det regnar i Ahvaz handlar om Ava som går i trean på gymnasiet och som drabbas av den första stora känslostormande kärleken. Det är också en berättelse om att höra hemma och om hur trauma som gått i arv hanteras på olika sätt av syskon i samma familj.

Nioosha Shams är författare, skribent och Sveriges läsambassadör 2022–2024.

Läsambassadören ska verka för att alla, oavsett bakgrund ska få lika möjlighet att nå litteraturen och bli läsare.

Läsrådet ska vara drivande och samordna det läsfrämjande arbetet i Sverige med fokus på insatser för barn och unga. Läsrådet utsågs av regeringen den 23 september 2021 och är ett rådgivande organ inom Kulturrådet.

bokomslag Om det regnar

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-28