Publicerad 2023-10-02

Genomskinligt är det nya svarta

De senaste åren har besökare på återvinningscentralerna ombetts att använda sig av genomskinliga sopsäckar istället för färgade. Från och med 1:a januari 2024 skärper man regeln och säger blankt nej till svarta säckar.

- Det handlar främst om att det ska bli lättare för oss i personalen att hjälpa besökare att sortera rätt, förklarar Albin Nilsson, miljötekniker på Avfall VA. Om säcken är genomskinlig kan vi snabbt se om allt kan slängas på samma ställe eller behöver sorteras lite noggrannare.

Personalen på återvinningscentralerna ser ofta att avfall som anländer i färgade säckar är osorterat men att hela säcken ändå slängs i en och samma container.

- Man har redan packat ihop sitt avfall och är inte beredd att plocka ut de och sortera om det, förklarar Albin. Men det är ju inte ok.

Inte tillåtet att slänga hela säcken

Fram till 1:a januari är det ok att komma med skräp i en färgad säck men inte att slänga hela säcken. Istället får besökaren tömma ut säcken, sortera och sedan slänga avfallet i rätt container.

- Efter 1:a januari nästa år sätter vi ner foten. Kommer man med ett helt lass avfall packat i färgade säckar så kan man helt enkelt bli ombedd att åka hem och sortera om. Att stå på rampen och tömma ut och sortera allt innan man slänger det tar för lång tid och skapar köbildning, säger Albin.

Många vet heller inte om att det bara är i containern för energiåtervinning (det som tidigare kallades ”till förbränning") eller invasiva växter som man får slänga sitt avfall i säckar. Säckar, varken plast eller papper, ska användas i de övriga containrarna.

Sortera hemma i genomskinliga sopsäckar

Under hösten kommer personalen att dela ut genomskinliga sopsäckar på återvinningscentralen i Odenskog till den som behöver så långt lagret räcker.

- Vi hjälper jättegärna till och berättar hur man ska sortera. Men allra smidigast är det för våra besökare om de sorterar på hemmaplan först. Är man fundersam så kan man besöka vår hemsida. Där finns en jättebra sida där man kan söka på sitt avfall och hur det ska sorteras.

Här hittar du sorteringsguiden

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-10-02