Publicerad 2023-10-18

Dela din oro med andra

Många oroas av de våldshändelser som ägt rum i närtid. Kommunen vill informera om var det finns hjälp att få.

Barn som lägger sin hand i vuxens hand.

"Dela oron med varandra, pratar om den i familjen, med arbetskamrater, vänner och bekanta, och tänk på att barnen har samma behov", säger Niklas Daoson. Foto: Pexels.

Niklas Daoson, kommunstyrelsens ordförande, oroas över våldshändelserna den senaste tiden; i Sverige gängkriminalitet som skördat många offer, utomlands kriget i Ukraina, terrorattacker i Israel och nu senast de fruktansvärda morden i Bryssel. För att nämna några exempel.

Även om våldet sker långt från Östersund så är det är naturligt att känna oro och rädsla, menar Niklas Daoson.

- Självklart är vi oroliga. Det handlar ju om oskyldiga som drabbas och jag tror att många känner hur en grym verklighet kryper allt närmare. Vi känner både medlidande och vanmakt, hopplöshet och ilska, säger Niklas Daoson.

Niklas Daoson

"Hör av dig till de som är ensamma, lyssna, var tillhands, att bry sig. Det är ofta ur de tillsynes små handlingarna av kärlek och värme som hoppet börjar spira", menar Niklas Daoson.

Vad tycker du vi ska göra?

- Ja, det är den stora frågan. Stoppa våldet, stoppa krigen, försonas, börja samtala, kämpa för freden. Allt det. Som läget är så tror jag att det är viktigt att acceptera oron, att förstå att den är en naturlig reaktion. Det är inte ovanligt att man även oroar sig över sin oro och det gör det extra jobbigt, menar Niklas Daoson.

Vad är dina tips?

- Egentligen det självklara, att vi delar oron med varandra, pratar om den i familjen, med arbetskamrater, vänner och bekanta, och att vi tänker på att barnen har samma behov. Här har även skolan och fritidsgårdarna en viktig funktion genom att lyfta oron i sin verksamhet och svara på barnens frågor och lyssna på deras funderingar, säger Niklas Daoson.

Vad kan du som förtroendevald göra?

- Ett tryggt Östersund är alltid i fokus, inte bara för mig utan för alla förtroendevalda i vår kommun. Många inom lokalpolitiken är engagerade nationellt och även internationellt och det är i sig ett sätt att kanalisera sin oro genom att kämpa för det goda och ständigt försöka hitta lösningar. Vi har ibland olika lösningar på problemen, och där får vi ha våra debatter. Men när det kommer till vår oro som den tar sig uttryck just nu så finns som sagt lindring i att prata med varandra, att dela på oron. Sedan finns professionell hjälp att få. Att hänvisa till 1177 känns lite märkligt i sammanhanget, men där finns väldigt bra information som kan ge vägledning om man mår dåligt av sin oro, säger Niklas Daoson.

Han påpekar att han säger det som både förtroendevald, medmänniska och medborgare.

- Här kan alla hjälpas åt att dagligen skapa en varm, inkännande och trygg samhällsgemenskap, i hemmen, på arbetsplatserna och i skolan. Hör av dig till de som är ensamma, lyssna, vara tillhands, kort sagt att bry sig. Det är ofta ur de tillsynes små handlingarna av kärlek och värme som hoppet börjar spira. Det är även bra att inte fastna i nyhetsflöden i mobilen, att äta och sova bra och motionera på sin nivå för att skapa en vardag som fungerar och där oron inte tar över. Det vet jag av egen erfarenhet, säger Niklas Daoson.

Bra information för dig som känner oro

Det kan hjälp att läsa mer om hur du själv kan hantera din oro och var du kan få hjälp. Här har vi samlat några länkar som kan vara till hjälp och stöd. Tipsa gärna vänner och bekanta om den här informationen.

Många praktiska tips om hur du hanterar din oro på 1177

Vill du prata med någon? Länk till Jourhavande medmänniska

Svenska Kyrkan i Östersund: Någon att tala med.


Film: Så kan du hantera din egen oro

Film: Så kan du hantera barns oro


Är du orolig för anhöriga i konfliktområden? Länkarna här nedan kan ge mer information.

Länk till UD:s reseinformation.

Länk till Röda Korsets kontakt-tjänst


Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-10-19